DPS Herceg Novi: Nakon privatizacije Institut će biti konkurentniji i profitabilniji

"Institutu Igalo su već dugi niz godina potrebne ozbiljne investicije u postojeće kapacitete i opremu, u šta Institut nije u mogućnosti uložiti, kako bi uspio da se vrati na poziciju na međunarodnom tržištu na kojoj je nekada bio"
79 pregleda 17 komentar(a)
Slobodan Radović Krušo, Foto: Slavica Kosić
Slobodan Radović Krušo, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 21.11.2015. 12:28h

Iz OO DPS Herceg Novi očekuju da će se kroz postupak privatizacije, uz odgovarajuće garancije, obezbjediti investicije u postojeće kapacitete i nove sadržaje i opremu Instituta Dr Simo Milošević, te da će nakon toga ta ustanova biti daleko konkurentnija i profitabilnija.

"Smatramo da se ovom pitanju od početka pristupa na pogrešan način. Odnosno, laička tumačenja u politikantske svrhe nijesu nešto što doprinosi uspješnosti postupka privatizacije najznačajnijeg privrednog subjekta u našoj opštini", ističe se u saopštenju OO DPS Herceg Novi koje je potpisao predsjednik Slobodan Radović Krušo.

U saopštenju se tvrdi da nije riječ o prodaji Instituta Igalo, već "o prodaji 56,9 odsto vlasničkog udijela Vlade Crne Gore i državnih fondova u Akcionarskom društvu Institut Igalo.

"Tumačenja da je tom prodajom na ovaj način prodat kvadrat zemlje ili objekata po ovoj ili onoj cijeni samim tim nijesu tačna. Posebno treba istaknuti da se kupac na osnovu kupovine samo dijela vlasničkog udjela ugovorom o kupovini obavezuje da u kupljeni biznis investira preko 50 miliona eura”, navodi se u saopštenju.

"Institutu Igalo su već dugi niz godina potrebne ozbiljne investicije u postojeće kapacitete i opremu, u šta Institut nije u mogućnosti uložiti, kako bi uspio da se vrati na poziciju na međunarodnom tržištu na kojoj je nekada bio", navodi se u saopštenju uz konstataciju da je Institut "oduvjek najznačajniji privredni subjekat i osnovni nosilac turističke ponude Herceg Novog, a posebno Igala".

Podsjećaju da u Institutu rade "najbolji kadrovi u oblasti medicinske rehabilitacije kako kod nas, tako i u regionu i šire". Navode i da je raspadom bivše države, Institut Igalo ostao bez 90 odsto domaćeg tržišta, za koje je prvobitno osnovan i projektovan, kao i da se u "Institutu danas na najkvalitetniji način u okviru Univerzitetske jedinice – Fakulteta za primjenjenu Fizioterapiju obučavaju kadrovi za potrebe Instituta, Crne Gore i šire”.

Institut Igalo, ističu iz DPS-a, je nosilac tercijalne zdravstvene zaštite u Crnoj Gori, i da tokom cijele godine i prima na rehabilitaciju osiguranike Fonda Zdravstva Crne Gore.

"Smatramo da je želja da se kroz prodaju vlasničkog udjela, upravo obezbjedi održivost i unapređenje prethodno navedenih teza. Odnosno, uvjereni smo da su nadležni državni organi zaduženi za ovaj postupak vodili računa o najboljem mogućem obezbjeđenju istog kao i o garancijama za obaveze predviđene ugovorom. Očekujemo da će se kroz ovaj postupak, a sve uz odgovarajuće garancije, obezbjediti investicije u postojeće kapacitete i nove sadržaje i opremu, te da će nakon toga Institut Igalo biti daleko konkurentniji i profitabilniji. Samim tim obezbjediće se dovoljno posla kako za zaposlene u Institutu tako i otvaranje novih radnih mjesta za buduće generacije Novljana. Ugovorom o privatizaciji je riješeno i pitanje ostanka Fakulteta za primjenjenu fizioterapiju i rehabilitaciju crnogorskih osiguranika u Institutu Igalo. Tako da ne vidim razlog zašto bih na početku ovog procesa imao negativan pristup u odnosu na isti", tvrdi se u saopštenju.

Novski DPS poručuje da se nadaju da će projekti poput Kumbora, Instituta, Luštice, Mamule i nekih novih koji su itekako izgledni biti pokretači ukupnog privrednog razvoja u Herceg Novom i šire.

"Samim tim stvaraće se uslovi za otvaranje novih radnih mjesta, veći standard i primanja zaposlenih, a time stvarati uslovi za bolji život građana Herceg Novog", zaključuje se u saopštenju OO DPS Herceg Novi.

Bonus video: