Gošović tvrdi da nije pozivao građane da podnesu tužbu protiv EPCG-a

„Nije to odraz moje nebrige prema teškoj situaciji u kojoj su se našli ti građani, niti bježanje od bilo kakve odgovornosti. Žao mi je ako sam na taj način bilo koga naljutio, jer sam se tokom čitave radne i političke karijere trudio da zaštitim prava građana“, rekao je Gošović
104 pregleda 9 komentar(a)
Neven Gošović, Foto: Boris Pejović
Neven Gošović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 21.11.2015. 13:12h

Nezavisni poslanik, Neven Gošović, tvrdi da nikoga nije javno, niti pojedinačno, pozvao da podnese tužbu protiv Elektroprivrede (EPCG), ali da smatra da građani treba da imaju sudsku zaštitu od primjene neustavnih propisa ili akata.

„Smatrao sam, a i sada smatram da građani u svakom demokratskom društvu moraju imati sudsku zaštitu od primjene bilo kojeg propisa ili akta za koje bi Ustavni sud ocijenio da nije saglasan sa Ustavom i zakonom“, kazao je Gošović, kojeg su građani koji su izgubili spor protiv EPCG pozvali da se izjasni u vezi sa tim.

Predstavnici građana, koji zbog izgubljenog spora sa EPCG treba da izmire sudske troškove, saopštili su da od Socijalističke narodne partije (SNP) očekuju da preuzme odgovornost i plati troškove građana. Oni su upozorili da se približava rok za izvršenje pravosnažnih presuda i pozvali Gošovića da se oglasi u vezi sa tim.

Gošović je kazao da mu je jasno da je trebalo da se oglasi po tom pitanju, ali da je očekivao da to uradi SNP, čiji je on bio poslanik.

„Nije to odraz moje nebrige prema teškoj situaciji u kojoj su se našli ti građani, niti bježanje od bilo kakve odgovornosti. Žao mi je ako sam na taj način bilo koga naljutio, jer sam se tokom čitave radne i političke karijere trudio da zaštitim prava građana“, rekao je Gošović.

On je dodao da je sada najvažnije pomoći građanima teškog materijalnog stanja koji su se našli u toj situaciji.

„Ali nakon svega što se dešavalo u SNP-u, nije na meni da govorim na koji način bi trebalo da se po ovom pitanju odnese ta partija“, naveo je Gošović.

On je podsjetio da je Ustavni sud u februaru 2011. godine utvrdio da odredbe Pravilnika o tarifama za električnu energiju, koji je 2005. godine usvojila Regulatorna agencija za energetiku (RAE), u vrijeme važenja nijesu bile u saglasnosti s Ustavom i zakonom.

„Radilo se o nezakonitim odredbama kojim su bile utvrđene obaveze korisnika električne energije da u okviru računa za utrošenu struju plaćaju mjesečnu naknadu za takozvane varijabilne troškove, odnoso troškove gubitka električne energije u prenosnoj i distributivnoj mreži“, objasnio je Gošović.

On je kazao da su, nakon toga, pojedine političke partije, među kojima i SNP i Partija penzionera, pokazale spremnost da građanima, koji to žele, pruže određenu stručnu pomoć kako bi naknadu štete, koja im je nanesena višegodišnjom primjenom nezakonitog Pravilnika, ostvarili kod nadležnog suda.

Gošović je naveo da su u SNP-u za pružanje advokatskih usluga angažovali advokata Nikolu Bulatovića iz Podgorice, sa kojim su imali višegodišnju saradnju i koji je prihvatio da advokatske usluge u tom predmetu pruži bez naknade.

„Tačno je da sam za angažovanje u tom predmetu, kao i mnogo puta ranije, nazvao Bulatovića, ali je on po sopstvenom kazivanju za taj predmet tražio i dobio saglasnost i predsjednika SNP-a“, saopštio je Gošović.

On je dodao da nije bio neposredno angažovan u praćenju organizacije tog posla, ali da misli da su građani u centralu partije i sjedišta pojedinih opštinskih odbora dostavljali plaćene račune za utrošenu struju, gdje su bili u mogućnosti i da potpišu punomoćje za angažovanje advokata Bulatovića.

Gošović je rekao da je Bulatović u ime 220 građana podnio tužbu protiv EPCG, ocijenivši da može izdejstvovati pozitivnu presudu. Osnovni sud u Nikšiću je u decembru 2013. godine odbio tužbeni zahtjev u cjelosti, a njegova presuda je postala pravosnažna u aprilu ove gdine, nakon što je Viši sud u Podgorici odbio žalbu tužioca.

„Zbog čega pravosnažna presuda nije odmah dostavljena građanima na koje se odnosi nije mi poznato, jer se tada već nijesam nalazio u SNP-u. Za postojanje presude i rješenja o izvršenju saznao sam od pojedinih građana kojima su ta akta dostavljena“, objasnio je Gošović.

On je dodao da je tom presudom Sud obavezao tužioce da EPCG nadoknade troškove parničnog postupka od 71,83 hiljade eura, kao i da izmire troškove izvršnog postupka od 27,9 hiljada eura.

„Prosto je nevjerovatno da je u ovom, i ne samo u ovom predmetu, evidentna pljačka građana od RAE i EPCG dobila sudsku zaštitu, sa obrazloženjem da građani od primjene nezakonitog propisa u vremenu njegovog važenja ne mogu biti zaštićeni, jer odluka Ustavnog suda nema retroaktivnu primjenu“, kazao je Gošović.

On smatra da se na taj način, pravosnažnom presudom Osnovnog suda u Nikšiću, najbolja namjera da građani budu obeštećeni pretvorila u svoju suprotnost.

„Evidentno je da građani nijesu ni bili obaviješteni o toku postupka i dovedeni su pred svršen čin da snose za njih veoma visoke troškove sudskog i izvršnog postupka“, rekao je Gošović.

On je naveo da ga je advokat obavijestio da je protiv presude Osnovnog suda u Nikšiću podnesena žalba Ustavnom sudu, koja na žalost takođe ne odlaže rješenje o izvršenju.

„U javnosti su prisutne reakcije velikog broja građana, na koje se presuda i rješenje o izvršenju odnose, da nijesu potpisali punomoćje advokatu za podnošenje tužbe i vođenje sudskog postupka, već da je to umjesto njih uradio neko drugi, što je zakonski nedopustivo“, kazao je Gošović.

On je saopštio da je Zakonom o parničnom postupku propisano da se postupak, koji je odlukom suda pravoznažno završen, može po predlogu stranke ponoviti, ako punomoćnik nije imao potrebno ovlašćenje za vođenje parnice.

Gošović je dodao da se, saglasno tom zakonu, predlog za ponavljanje postupka podnosi u roku od 30 dana od kada je stranka saznala za razlog da punomoćnik nije imao potrebno ovlašćenje za vođenje parnice. Predlog za ponavljanje postupka se, kako je kazao, podnosi sudu koji je donio odluku u prvom stepenu.

Bonus video: