Novi vlasnik Instituta nema dozvolu za blato

Počelo vađenje ljekovitog blata, postojeće količine dovoljne samo do juna ili jula naredne godine
87 pregleda 4 komentar(a)
blato, Foto: Slavica Kosić
blato, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 21.11.2015. 19:50h

U Topljanskom zalivu u toku je vađenje ljekovitog blata za potrebe Instituta "Simo Milošević", a izvor "Vijesti" tvrdi da su postojeće količine dovoljne samo do juna ili jula naredne godine.

Vađenje blata počelo je kada je sa američko-britanskim konzorcijumom IWG potpisan ugovor o prodaji većinskog paketa državnih akcija Instituta, a upućeni tvrde da je razlog što IWG još nije potpisao koncesioni ugovor o vađenju i eksploataciji blata. Novi vlasnik je insistirao da do konačnog potpisivanja ugovora mora dobiti dozvolu za korišćenje ljekovitog blata-peloida i mineralne vode u Igalu.

“Budući koncesionar suočiće se teškoćama koje će mu značajno otežati dobijanje koncesije, naročito za peloid, kada sazna činjenicu da, iako se koristi više od šest decenija, nikada nijesu utvrđene njegove rezerve u podmorju Igala. Ni Prostornim planom Crne Gore, ni Prostornim planom Opštine Herceg Novi do 2020. godine, nijesu evidentirana nalazišta ljekovitog peloida, niti su utvrđene granice i zalihe ljekovitog peloida iako je njegova zaštita istaknuta kao prioritet”, navodi viši naučni sasvjetnik u Institutu, Ljubomir Radojičić.

On podsjeća da su do sada početa, a potom zaustavljena tri projekta ispitivanja (1983, 2000. i 2013 godine).

Radojičić ističe da su nalazišta blata u Topljanskom zalivu ugrožena i ako se brzo ne preduzmu mjere zaštite od daljeg invazivnog zagađenja, kvalitet blata ubrzo će doći u pitanje. Zbog zagađenja zaliva ugrožen je i opstanak morske trave Posedonia eceanika koja je dio lanca komponenti koje stvaraju ljekoviti peloid. Izgradnjom kanalizacionog kolektora sa postrojenjem za prečišćavanje otpadnih voda u hercegnovskoj Opštini, projekat vrijedan 30 miliona eura, nije obuhvaćeno područje Igala, Sutorine i Njivica. To znači da se neprečišćene otpadne vode ulivaju u rijeku Sutorinu i u more gdje se stvara ljekovito blato.

Posao vađenja blata povjeren je kotorskoj kompaniji YU Briv, a koliko će trajati zavisiće i od vremenskih prilika, a planirano je da se izvadi ista količina blata kao i prije dvije i po godine (oko 500 tona), saopšteno je “Vijestima” iz Instituta.

U Institutu se u periodu jul-avgust, dnevno koristi 500-600 peloidnih terapija, a cijena po jednoj terapiji je 12 eura. Ukoliko novi vlasnik planira optimalna popunjenost tokom cijele godine onda samo ova jedna vrsta terapije može donijeti milionsku zaradu, tvrde upućeni. Ljekoviti peloid, atestiran i sa upustvom za primjenu, može se pakovati i prodavati na tržištu.

Ugovor o prodaju većinskog državnog paketa akcija Instituta konzorcijumu IWG potpisan je u četvrtak. Vlada je još u avgustu odobrila prodaju akcija Instituta IWG-u za deset miliona eura. U odnosu na ranije najave investitora razlika je što se on sada ugovorom obavezao da uloži najmanje 50 miliona u roku od pet godina, a ranije su pominjane investicije od 200 miliona.

Bonus video: