NVO prijavile 1.228 projekata

Najveći broj podržanih projekata bioje iz oblasti sporta – 139, zatim zadovoljavanja potreba lica s invaliditetom 136, socijalne zaštite i humanitarne djelatnosti 95, doprinosa u borbi protiv droge i svih oblika zavisnosti 90, kulture i tehničke kulture 88 i vaninstitucionalnog obrazovanja i vaspitanja djece i omladine – 46
75 pregleda 0 komentar(a)
novac, euro, Foto: Shutterstock
novac, euro, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 19.11.2015. 17:08h

Na ovogodišnji konkurs za raspodjelu dijela prihoda od igara na sreću, nevladine organizacije (NVO) prijavile su 1.228 projekata i programa, od čega je je nadležna Komisija za finansiranje predložila 593, u okviru raspoloživih 2,7 miliona eura.

Savjet za razvoj NVO razmatrao je danas Izvještaj o procesu raspodjele dijela prihoda od igara na sreću za ovu godinu, kao i Izvještaj Evropske komisije o napretku Crne Gore, sa posebnim osvrtom na dio koji se odnosi na saradnju sa civilnim društvom.

Kako je saopšteno iz Vlade, predsjednik Komisije za raspodjelu dijela prihoda od igara na sreću, Asmir Pepić, informisao je Savjet o toku postupka, prezentirajući zbirne podatke o raspoloživim sredstvima i njihovoj raspodjeli po oblastima i kategorijama, sa posebnim osvrtom na tehničku evaluaciju planova i programa.

„Istakao je da je ove godineu kupno prispjelo 1.228 projekata i programa NVO, od čegaje finansijska podrška predložena za 593, a u okviru raspoloživih sredstava od 2.735.048 eura“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je najveći broj podržanih projekata bio iz oblasti sporta – 139, zatim zadovoljavanja potreba lica s invaliditetom 136, socijalne zaštite i humanitarne djelatnosti 95, doprinosa u borbi protiv droge i svih oblika zavisnosti 90, kulture i tehničke kulture 88 i vaninstitucionalnog obrazovanja i vaspitanja djece i omladine – 46.

Članovi Komisije su, kako je saopšteno, detaljnije upoznali Savjet sa načinom rada tog tijela i potkomisija, odnosno konkretnim koracima koje su preduzeli kako bi njihov rad bio transparentniji, nepristrasniji i sa odgovarajućom dinamikom.

„Savjet je preporučio Komisiji da u najkraćem roku procesuira predlog Odluke o raspodjeli dijela prihoda od igara na sreću za 2015. godinu Vladi na saglasnost, kako bi se moglo pristupiti potpisivanju ugovora sa korisnicima i isplati opredijeljenih sredstava što prije“, kaže se u saopštenju.

Komisiji je preporučeno i da Konkurs za narednu godinu objavi do kraja prvog kvartala 2016. godine, u skladu sa Uredbom o kriterijumima za utvrđivanje korisnika i načinu raspodjele dijela prihoda od igara na sreću.

Sekretar Pregovaračke grupe za vođenje pregovora o pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji (EU), Miodrag Radović, upoznao je Savjet sa ključnim nalazima i ocjenama Izvještaja o napretku, sa posebnim osvrtom na ocjene o civilnom društvu i o saradnji državnih organa i NVO.

Radović je, kako se navodi, istakao da je Izvještajem jasno i konkretno prepoznato sve što je Crna Gora uradila, što je generalno ocijenjeno pozitivnim, a konstatovano je i da je „određeni napredak zabilježen u odnosu državnog i civilnog sektora“.

„Takođe je saopštio da se u Izvještaju pominje i Savjet za razvoj NVO, kao pozitivan primjer mehanizma saradnje organa državne uprave sa civilnim društvom, kao i preporuke za jačanje saradnje dva sektora u cilju unapređivanja procesa pristupanja EU“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da su članovi Savjeta iz NVO ukazali na određene negativne konstatacije u Izvještaju kao što su neujednačena primjena Strategije razvoja NVO, nepostojanje održivog sistema finansiranja programa i projekata, „klevetničke“ kampanje protiv pojedinih aktivista NVO sektora, i rezerve u odnosu na saopšteno.

„Ali i iskazali očekivanje da se u narednom periodu postignu i prepoznaju konkretni rezultati rada Savjeta“, dodaje se u saopštenju.

Sjednici je prisustvovala predstavnica Delegacije EU u Crnoj Gori u ulozi posmatrača.

Bonus video: