Nakon odlaska plate šest mjeseci

Vladin Predlog zakona o zaradama u javnom sektoru predviđa da funkcioneri primaju plate dvije godine nakon prestanka funkcije
9 komentar(a)
Sindikat, Foto: Zoran Đurić
Sindikat, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 19.11.2015. 08:07h

Ministarka rada i socijalnog staranja Zorica Kovačević najavila je da će se založiti da se promijeni odredba Predloga zakona o zaradama u javnom sektoru koja predviđa da javni funkcioner poslije završetka mandata dvije godine prima platu.

“Norma koja je previđena zakonom da javni funkcioner poslije završetka mandata dvije godine prima platu za mene je neprimjerena, založiću se da to bude samo šest mjeseci”, rekla je Kovačevićeva na konferenciji za novinare nakon sastanka sa predstavnicima sindikalnih organizacija i Ministarstva finansija, prenosi Televizija Vijesti. Ona je uvjerena da će u ponedjeljak, kada će biti održana sjednica Socijalnog savjeta, biti riješene sve nedoumice u vezi sa Predlogom zakona.

Čelnici oba sindikata smatraju da se radi o zakonu o funkcionerima, a ne o zaradama i da usvajanjem ovog zakona ne bi bio poboljšan status svih zaposlenih. Najviše zamjerki na Predlog zakona imaju predstavnici sindikata zdravstva i prosvjete.

Predsjednica Sindikata zdravstva u SSCG, Ljiljana Krivokapić rekla je da zdravstva nema u ovom sektoru, zdravstvu je dato da preko granskog kolektivnog ugovora uredi zarade.

“Kako je lopta bačena u naše dvorište mi ćemo ga sigurno urediti i nećemo dozvoliti da budemo građani drugog reda”, poručila je Krivokapićeva.

Predsjednik Sindikata prosvjete pri Uniji slobodnih sindikata, Zvonko Pavićević ocijenio je da je u državnoj upravi na desetine ljudi koji neće osjetiti nikakve blagodeti ovog zakona.

Predstavnici SSCG i USS-a saglasni su da bi prije svega trebalo promijeniti koeficijente na osnovu kojih se obračunava zarada u javnom sektoru.

“Nije u redu da, ukoliko se čelnici opština zaduže više nego što treba, svi zaposleni trpe smanjenje zarada. Dalje, tu je visina dodataka član 16 gdje tražimo da se to utvrđuje kroz kolektivne ugovore, tražimo da se uvrste još neke kategorije za specijalni dodatak”, rekao je generalni sekretar SSCG Dušan Zarubica. Čelnici sindikata poručili su da će ukoliko njihovi zahtjevi ne budu uvaženi na sjednici Socijalnog savjeta, biti spremni na sve načine borbe za radnička prava.

Bonus video: