SOCIJALNI SAVJET

Sledeće sedmice o Predlogu zakona o zaradama u javnom sekrotu

"Moram da vam kažem da norma koja je predviđena zakonom da javni funkcioner poslije završetka mandata dvije godine prima platu za mene je neprimjerena, založiću se da to bude samo šest mjeseci", poručila je Kovačević
3 komentar(a)
brojanje novca, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
brojanje novca, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Ažurirano: 18.11.2015. 19:22h

Sjednica Socijalnog savjeta na kojoj će socijalni partneri pokušati da sa Vladom pregovaraju o spornim odredbama Prijedloga Zakona o zaradama u javnom sektoru biće održana početkom naredne sedmice.

Čelnici oba sindikata smatraju da se radi o zakonu o funkcionerima, a ne o zaradama i usvajanjem tog zakona, kako su ocijenili, ne bi bio poboljšan status svih zaposlenih.

Predsjednica Sindikata zdravstva, Ljiljana Krivokapić kazala je da je u pitanju Predlog zakon o funkcionerima a ne o zaradama u javnom sektoru.

"Zdravstva nema u ovom sektoru, zdravstvu je dato da preko granskog kolektivnog ugovora uredi zarade. Kako je lopta bačena u naše dvorište mi ćemo ga sigurno urediti ”, poručila je Krivokapić, prenosi Televizija Vijesti.

Predsjednik Sindikata prosvjete, Zvonko Pavićević ocijenio je da u državnoj upravi postoje desetine ljudi koji neće osjetiti nikakve blagodeti tog zakona.

Predstavnici oba radnička udruženja, Saveza i Unije slobodnih sindikata, saglasni su da bi prije svega trebalo promijeniti koeficijente na osnovu kojih se obračunava zarada u javnom sektoru.

Generalni sekretar Saveza sindikata Dušan Zarubica smatra da nije u redu da se ukoliko se čelnici opština zaduže više nego što treba svi zaposleni trpe smanjenje zarada.

“Dalje, tu je visina dodataka član 16 gdje tražimo da se to utvrđuje kroz kolektivne ugovore, tražimo da se uvrste još neke kategorije za specijalni dodatak”, naveo je on.

Ministraka rada Zorica Kovačević uvjerena je da će se u ponedjeljak, na sjednici Socijalnog savjeta, riješiti sve nedoumice vezane za Prijedlog zakona, a kako je rekla i ona će iznijeti nekoliko primjedbi.

"Moram da vam kažem da norma koja je predviđena zakonom da javni funkcioner poslije završetka mandata dvije godine prima platu za mene je neprimjerena, založiću se da to bude samo šest mjeseci", poručila je Kovačević.

Preporučujemo za Vas