Miličković: Za hapšenje odgovornih prilikom dokapitalizacije EPCG trebaće dva autobusa

65 pregleda 3 komentar(a)
Vasilije Miličković, Foto: Luka Zeković
Vasilije Miličković, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 18.11.2015. 17:23h

Predsjednik Udruženja manjinskih akcionara Elektroprivrede Vasilije Miličković više od dva časa je specijalnom tužiocu za organizovani kriminal Veljku Rutoviću objašnjavao i prilagao dodatne dokaze vezane za krivičnu prijavu koju je još prije dvije godine podnio protiv potpredsjednika Vlade Vujice Lazovića kojeg sumnjiči za zloupotrebe prilikom postupka dokapitalizacije EPCG 2009. godine.

"Rekao sam tužiocu Rutoviću da će mu trebati dva autobusa prilikom hapšenja odgovornih za pljačkašku dokapitalizaciju Elektroprivrede.... Osim srdačnog dočeka i ispraćaja iz kancelarije specijalnog tužioca stekao sam, međutim, utisak visokog stepena zarobljenosti ove institucije, kao što je to slučaj sa sudovima”, izjavio je Miličković “Vijestima” nakon razgovora sa specijalnim tužiocem.

On je dodao da je Rutovića obavijestio da je odluku od dokapitalizaciji EPCG, Vlada donijela 6. marta 2008, a Skupština akcionara EPCG verifikovala 31. marta te godine.

"To sam apostrofirao tužiocu jer 6. marta 2008. strateški partner A2A (italijanska kompanija) nije ni postajao. To dovoljno govori da se ne radi o strateškom partner već o nečemu drugom. Teško je vjerovati da je neko u Vladi tad razmišljao da će strateški partner gigantu, kakav je EPCG, biti neko ko u trenutku odluke o dokapitalizaciji nije ni postojao. To dodatno osuđuje sve ljude koji su odlučili da upravo ta firma na kraju bude izabrana za partnera”, dodao je Miličković uz napomenu da A2A nije ni mogao dostaviti finansijske bilanse o poslovanju za 2007. godinu, niti ispuniti uslove tendera.

A2A je registrovana 8. marta 2009. godine, i nastala je fuzijom lokalnih javnih preduzeća italijanskih gradova Breša i Milano.

“U javnom pozivu investitorima od 2. februara 2009. piše da će uslov za učešće na tender biti da godišnji prihodi ponuđača moraju biti iznad 250 miliona eura za posljednju finansijsku godinu ponuđača. Na ovaj moj detalj tužilac je, vjerovatno nakon konsultacija sa Vladom, pokušao da odbrani stav da je investitor imao obavezu da dostavi izvještaj o poslovanju za 2008., a ne za 2007. godinu. Neću se čuditi ukoliko tužilac na kraju u svom rješenju napiše takvo obrazloženje, ali sam mu naglasio da će u slučaju takve odbrane kriminala biti prinuđen da i protiv njega napišem krivičnu prijavu”, naglasio je Miličković.

Mali akcionari Elektroprivrede, njih 7.000, kako tvrdi Miličković, "opljačkani su u visini od 35 miliona eura, budžet Crne Gore 40 miliona eura, žiro račun Elektroprivrede za 40 miliona eura zato što je Lazović, tadašnji predsjednik Tenderske komisije za dokapitalizaciju EPCG, koja je obavljena 2009. izabrao drugorangiranog ponuđača A2A sa cijenom od 8,4 eura po akciji umjesto prvorangiranog grškog konzorcijuma koji je ponudio 11,1 euro".

"Ovo je najveća pljačka u istoriji Crne Gore koja se desila i u njoj se ništa nije dešavalo slučajno. Čudno je kako je firma koja je osnovana i počela da radi svega nekoliko mjeseci prije nego što je oglašen poziv investitorima, došla do privatizacionih fondova u Crnoj Gori koji su joj prodali akcije po cijeni nižoj od one koju su dobili ostali akcionari EPCG. Tim činom, međutim, obesmišljen je čitav dalji proces dokapitalizacije i otjerani ozbiljni investitori iz Češke, Norveške itd“, kazao je Miličković uz napomenu da je EPCG bila neophodna primjena novih tehnologija u proizvodnji energije i savremen strateški partner, a ne potpuno nepoznata firma kakva je A2A.

Bonus video: