Zone sa nižim porezima za razvoj turizma

Za povrat investicija u turizmu 18 godina. Vlada želi da taj period smanji na devet godina
51 pregleda 1 komentar(a)
Amerilka privredan komora, Foto: Boris Pejović
Amerilka privredan komora, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 18.11.2015. 09:10h

Novim zakonom o uređenju prostora biće prepolovljeni rokovi za izdavanje dozvola i rješenja investitorima koji žele da grade, saopštio je ministar turizma i uređenja prostora Branimir Gvozdenović juče na sastanku sa članovima Američke privredne komore (AmCham) u Crnoj Gori.

On je kazao da će novim zakonom biti omogućena i predaja dokumenata elektronskim putem, a za objekte do 250 kvadrata dozvole za gradnju biće izdavane i na osnovu idejnog rješenja. Nacrt zakona je, kako je rekao, u završnoj fazi izrade i za desetak dana biće na javnoj raspravi.

Gvozdenović je naveo i da će u zoni morske obale i nacionalnih parkova biti moguća izgradnja samo objekata za visoki turizam i od javnog značaja, a ne za stanovanje. Za one koji rade nadzor gradnje postojaće visoki nivoi osiguranja i odgovornosti za moguće propuste.

On je kazao da se izmjene zakona rade kako bi bili konkurentni za strane investitore i podstakli gradnju i razvoj visokog turizma u cilju rasta crnogorske ekonomije i povećanja zaposlenosti.

Rokovi za izdavanje dozvola za gradnju biće prepolovljeni

“Crna Gora u turizmu i tržištu nekretnina sada igra svjetsku utakmicu i moramo imati rješenja da možemo igrati sa svjetskim igračima. Moramo biti konkurentni ako želimo da budemo nova elitna turistička destinacija”, kazao je Gvozdenović.

On je naveo da se sada i nakon datih povoljnosti u Crnoj Gori na povrat investicija u turizmu čeka 18 godina, a da Vlada želi da taj period smanji na devet godina.

“Mora biti dodatnih podsticaja. Planiramo posebne turističke zone sa posebnom podsticajnom poreskom politikom”, najavio je Gvozdenović, navodeći da će za 10 godina broj zaposlenih u crnogorskom turizmu biti dvaput veći.

Predstavnike investitora interesovalo je da li će javna preduzeća koja grade infrastrukturu (EPCG, vodovodi i druga) novim zakonom biti obavezna da brže reaguju na potrebe graditelja. Gvozdenović je kazao da se od ovih preduzeća više neće tražiti mišljenja na urbanističke planove već saglasnosti što će trajati kraće, kao i da će se ubuduće urbanizovati samo već infrastrukturno opremljene lokacije.

Kako da Porto Montenegro ne plati 2,5 miliona

Predstavnik kompanije Adriatik Marinas, koja gradi Porto Montenegro, Savo Đurović pitao je ministra zašto je odloženo ukidanje naknada za komunalno opremanje koje je bilo predviđeno za 2016. a sada odloženo za 2020, kao i da le će opštine biti obavezne da do tada smanjuju ovu dažbinu i omoguće plaćanje na odloženo.

“Sada za objekat u Porto Montenegru treba Opštini da platimo dva i po miliona eura za ovu naknadu, iako sva infrastruktura već postoji na toj lokaciji i Opština nema nikakve troškove. Ovo ispada kao porez na investiciju”, kazao je Đurović.

Gvozdenović je odgovorio preporukom: “Umjesto te stambene zgrade napravite hotel pa nećete morati da platite komunalije”.

Ministar je kazao da je ukidanje ove naknade odloženo na zahtjev opština čiji je ona prihod. On je naveo da opštine imaju obavezu da usklade ove naknade i da je plan njihovo postepeno ukidanje.

“U većini zemalja ne postoji ta naknada ili su simbolične. U Sloveniji su te naknade četiri puta niže”, kazao je Gvozdenović.

Bonus video: