Advokati dobili 22 hiljade eura

Ovo, prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, nije ni približno konačna cijena
96 pregleda 2 komentar(a)
Oleg Deripaska (Novina), Foto: Sebastian Derungs
Oleg Deripaska (Novina), Foto: Sebastian Derungs
Ažurirano: 17.11.2015. 19:34h

Advokatska kancelarija Šoner (“Schonherr”) iz Beča, pravni savjetnik Vlade Crne Gore u arbitražnim postupcima protiv države zbog Kombinata aluminijuma, za usluge u dva arbitražna postupka je tokom prethodne dvije godine, naplatila skoro 22 hiljade eura.

Postupci koje je protiv države pokrenuo bivši vladin partner CEAC-a i En plus grupe ruskog milionera Olega Deripaska još su u pripremnoj fazi. Ove kompanije zbog svojih ulaganja u KAP-u, traže obeštećenje od države Crne Gore od najmanje 100 do 700 miliona eura.

“Od otpočinjanja arbitraže 2013, odnosno 2014. godine do danas, ukupno je isplaćeno nešto manje od 22.000 eura”, saopšteno je Vijestima iz Ministarstva ekonomije.

Ovo, prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, nije ni približno konačna cijena. Glavna cijena usluge ovoj advokatskoj kancelariji biće određena po završetku glavnog ročišta i na kraju ovog međunarodnog sudskog postupka.

Za novog arbitra u postupku “uncitreal” arbitraže, po tužbi CEAC-a i En plus grupe, Vlada je nedavno angažovala dr Stefana Rutzela iz Njemačke. Rutzel ima renomiranu advokatsku kancelariju u Njemačkoj.

Arbitar Jernej Sekolec kojeg je Vlada imenovala za arbitra krajem januara ove godine, ljetos je bio u centru regionalnog skandala i špijunske afere između Slovenije i Hrvatske oko neriješenih teritorijalnih pitanja u Pirenskom zalivu, na sjeveru Jadrana.

On se nakon te afere povukao, a iz Vlade su saopštili da arbitražni postupak u to vrijeme nije ni započet, “tako da aposolutno nije bilo štete”.

Iz Vlade tvrde da su zahtjevi CEAC-a u pokrenutom sporu neosnovani, i da će to biti i utvrđeno u arbitražnom postupku. Deripaskina kompanija upravljala je KAP-om od kraja 2005. do pokretanja stečaja 8. jula 2013. godine.

“Arbitražni postupak predviđa da se arbitri imenuju na predlog strana u postupku, ali su arbitri nezavisni u svom odlučivanju odnosno ne nastupaju kao predstavnici stranke koja ih je imenovala. U tom smislu, Vlada Crne Gore ne plaća pojedinačno usluge arbitra koga je imenovala. Tribunal (koga čine sva tri arbitra) opredjeljuje troškove za svoj rad i eventualno avanse koje s tim u vezi stranke treba da plate”, objasnili su “Vijestima” iz Ministarstva ekonomije.

Bonus video: