Montefarm za skupe ljekove krivi Agenciju i dobavljače

“Vijesti” su prije 10 dana objavile da samo dvije vrste lijeka koje na godišnjem tenderu nabavlja apotekarska ustanova Montefarm, poreske obveznike košta u prosjeku 840 hiljada eura više nego što se isti ljekovi nabavljaju u Srbiji, Republici Srpskoj (BiH) ili Hrvatskoj. Kutije lijeka i po nekoliko puta su jeftinije u ovim zemljama nego u Crnoj Gori
89 pregleda 3 komentar(a)
Montefarm, Foto: Savo Prelević
Montefarm, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 17.11.2015. 18:02h

Crnogorske zdravstvene institucije se nijesu najbolje snašle u primjeni vladine Uredbe o kriterijumima za formiranje maksimalnih cijena ljekova koja je objavljena u Službenom listu broj 44 i na snazi je još od polovine avgusta, zbog čega građani ispaštaju.

Odgovornost za previsoke cijene ljekova “prepisane” iz prethodnog perioda na ovogodišnjem tenderu, Montefarm prebacuje na Agenciju za ljekove i medicinska sredstva i nosioce dozvole za stavljanje ljekova u promet.

“Uredbom o kriterijumima za formiranje maksimalnih cijena ljekova jasno su definisani nosioci koji su dužni da sprovedu postupak oko utvrđivanja maksimalnog iznosa cijena. Istom Uredbom nijesu date bilo koje obaveze Montefarmu, već je to isključiva nadležnost nosioca dozvole za stavljanje lijeka u promet i Agencije za ljekove i medicinska sredstva”, kazao je “Vijestima” direktor Montefarma Radoman Dragaš.

“Vijesti” su prije 10 dana objavile da samo dvije vrste lijeka koje na godišnjem tenderu nabavlja apotekarska ustanova Montefarm, poreske obveznike košta u prosjeku 840 hiljada eura više nego što se isti ljekovi nabavljaju u Srbiji, Republici Srpskoj (BiH) ili Hrvatskoj. Kutije lijeka i po nekoliko puta su jeftinije u ovim zemljama nego u Crnoj Gori.

Radi se o imatinib kapsulama (120*100mg) - citostatiku, tj. lijeku protiv kancera za koji poreski obveznici plaćajući nabavku Montefarma godišnje izdvoje 661.339 eura i antibiotiku cefiksim (10*400mg) za koji potrošimo 331.500 eura. Prvi lijek je proizvod švajcarske kompanije Novartis, a drugi mekedonskog Alkaloida. Isporučilac i glavni dobavljač oba lijeka godinama je kompanija Glosarij.

Prvi lijek od slovenačkog proizvođača Krka u Republici Srpskoj, na primjer, koštao je na posljednjem tender 65 eura po kutiji, a u Crnoj Gori je na ovogodišnjem tenderu Montefarma, koji ističe 23. novembra, opet određena ista prošlogodišnja cijena švajcarskog proizvođača Novartis u iznosu od 2.034,89 eura po kutiji.

Istog sastava ljekovi drugih proizvođača, prema podacima dostupnim sa veb sajtova u Hrvatskoj koštaju oko 600 eura po kutiji, u Srbiji oko 960 eura, a u Sloveniji oko 1.400 eura po kutiji.

Antibiotik cefiksim na našem tenderu je opet procijenjen po cijeni od oko 12,8 eura po kutiji, dok se u Hrvatskoj ovaj lijek prema posljednjim podacima prodaje po cijeni od 4,95 eura, a u Srbiji po cijeni od 4,82 eura.

Na pitanje “Vijesti” za što su i ove godine na tenderu Montefarma samo prepisane prošlogodišnje cijene za nabavku citostatika imatinib kapsula (120*100mg) - citostatika i nabavku antibiotika cefiksim (10*400mg), odnosno, pancefa, direktor Dragaš je odgovorio:

„Procijenjena maksimalna cijena citostatika imatinib 120x100mg - „Glivec“, proizvođača „Novartis“ Švajcarska (registrovanog i u prometu u CG) koja se može ponuditi na tenderu Montefarma je 2.034,89 eura. Dakle, manja je od prosječne cijene lijeka Glivec u Srbiji, Hrvatskoj i Sloveniji, gdje iznosi 2.124,33 eura. Isto je i sa lijekom cefiksim 10x400mg, jer je lijek pancef jedini registrovan u Crnoj Gori”.

Glavni problem je što domaće zdravstvene institucije na Internetu ne gledaju, u skladu sa važećom Uredbom, cijene generički istih ljekova koje se po nižim cijenama prodaju u zemljama regiona, već samo upoređuju cijene ljekova onih proizvođača kojima je Agencija već prethodno odobrila dozvolu.

Agencija još nije ni ušla u proceduru za sprovođenje važeće vladine Uredbe.

Na godišnjem tenderu Montefarma za ova dva lijeka, međutim, ne postoji konkurencija proizvoda drugih kompanija i iz drugih država jer se za registraciju generički istih ljekova od drugih proizvođača, kao što su, na primjer, Aktavis, Alvogen, Pliva, Krka i Pharma svis kod Agencije za ljekove i medicinska sredstva čeka već više od dvije godine.

Iz Agencije su prošle sedmice objasnili “da je produženje roka za registraciju uzrokovano time što podnosioci zahtjeva ne dostavljaju potpunu dokumentaciju”.

Na pitanje “Vijesti”, za što i ove godine građani moraju da skuplje plaćaju lijekove, suprotno donijetoj Uredbi i ekonomskoj logici, Dragaš je odgovorio da Montefarm nije zadužen za registraciju lijekova, pa nemaju komentar.

Rokovi ističu, nema liste sa cijenama ljekova

Iz Ministarstva zdravlja „Vijestima“ su objasnili da krajni rok od 120 dana, od dana stupanja na snagu ove uredbe, ističe 15. decembra, te da Montefarm nije imao podatke o maksimalnim cijenama lijekova jer ih još nije utvrdila Agencija za ljekove i medicinska sredstva.

Članom 14, Uredbe, predviđeno je da su nosioci dozvole za stavljanje lijeka u promet i nosioci dozvole za promet ljekova na veliko, dužni da Agenciji za ljekove podnesu zahtjev, kao i podatke obuhvaćene kriterijumima.

Prema uredbi, ponuđači zahtjev dostavljaju Agenciju u roku od 60 dana od stupanja na snagu uredbe 15. avgusta, a Agencija ima rok od 60 dana od prijema potpunog zahtjeva da utvrdi maksimalnu cijenu ljekova. Utvrđene maksimalne cijene ljekova objavljuju se na internet stranici Agencije.

"Agencija nije uradila ni formulare”

“ Agencija za ljekove je trebalo da osmisli formulare prema kojima bi proizvođači ljekova došli u priliku da dostave podatke o cijenama ljekova za referentne zemlje koje su uredbom regulisane, a to su Srbija, Hrvatska i Slovenija. Taj postupak su trebalo da definišu, kao i način na koji da im proizvođači ili njihovi zastupnici dostave potrebne podatke”, kazao je nezvanično “Vijestima” učesnik na tenderima koji je zbog lošeg iskustva sa institucijama zahtijevao anonimnost.

Bonus video: