Tenderska komisija: Kompanija iz Emirata jedina dostavila ponudu za Novi duvanski

Prema podacima iz ponude, BMJ Industries posjeduje fabriku za proizvodnju duvana kapaciteta 200 hiljada kartona mjesečno i raspolaže sa 20 brendova i 40 različitih vrsta cigareta
64 pregleda 5 komentar(a)
Duvanski kombinat Podgorica, DKP, Foto: Boris Pejović
Duvanski kombinat Podgorica, DKP, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 18.11.2015. 09:19h

Kompanija BMJ Industries FZ - LLC iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) jedina je dostavila ponudu na šesti tender za privatizaciju, odnosno dokapitalizaciju Novog duvanskog kombinata (NDKP), saopšteno je iz Tenderske komisije.

Iz Tenderske komisije je saopšteno da je kompanija BMJ Industries dostavila ponudu za dokapitalizaciju NDKP, bez kupovine akcija, kao i da je navela da namjerava da realizuje investiciju u osnovna i obrtna sredstva vrijednu 20 miliona eura.

U ponudi, koju je danas otvorila Tenderska komisija, objašnjeno je da će investicije u osnovna sredstva iznositi 18 miliona eura, a u obrtna dva miliona eura.

„U ponudi se navodi da je planirana kupovina novog zemljišta sa objektom u kojem će se organizovati proizvodnja“, kazali su iz Tenderske komisije.

Prema podacima iz ponude, BMJ Industries posjeduje fabriku za proizvodnju duvana kapaciteta 200 hiljada kartona mjesečno i raspolaže sa 20 brendova i 40 različitih vrsta cigareta.

Ponuđač je, kako su saopštili iz Tenderske komisije, naveo da namjerava da u prvoj godini angažuje 55 radnika, a do kraja pete ukupno 135 zaposlenih.

Tenderska komisija će, u skladu sa definisanom procedurom, u prvoj fazi evaluacije ocijeniti formalnu ispravnost ponude, kvalifikovanost ponuđača i ispunjenosti zahtijevanih uslova utvrđenih tenderom i tenderskim instrukcijama.

„Komisjija će, u skladu sa ustaljenom praksom u radu, zvanično obaviještavati javnost o svim bitnim elementima postupka privatizacije NDKP“, navodi se u saopštenju.

Iz Tenderske komisije su podsjetili i da pravilima i uslovima tendera za privatizaciju NDKP, na koji su se ponude mogle dostavljati do ponedjeljka, definisana obaveza ponuđača da dokaže da je registrovan i da posjeduje iskustvo u oblasti poslovne djelatnosti duvanske industrije u posljednjih pet godina.

Ponuđač je, kako su dodali, obavezan i da dokaže da ima godišnji poslovni prihod od deset miliona eura u posljednjoj poslovnoj godini, kao i da ima pismo namjere ili sklopljen ugovor o upravljanju sa kompanijom koja ispunjava prethodni kvalifikacioni uslov.

NDKP je osnovan odlukom Vlade iz novembra 2011. godine. Vlasnici kompanije, čija je osnovna djelatnost otkup, proizvodnja i promet duvana i duvanskih proizvoda, su Vlada sa 69,91 odsto udjela i Glavni grad Podgorica, koji ima 30,08 odsto akcija.

Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte raspisao je početkom oktobra šesti tender za prodaju akcija NDKP-a i dokapitalizaciju putem izgradnje fabrike. Na prodaju je ponuđeno oko 7,6 miliona akcija ili 100 odsto akcijskog kapitala NDKP-a.

Obaveza kupca je da predloži i realizuje obavezni investicioni program za izgradnju fabrike i organizaciju proizvodnje na novoj predviđenoj lokaciji u Podgorici ili na drugoj lokaciji uz saglasnost prodavca.

Brendovi BMJ “oscar” i “napoli” švercovani, zaplijenjeni u Italiji

Prema podacima sa sajta kompanije, BMJ Industries proizvodi brendove cigareta MAC, “grand”, A&B, “oscar”... Početkom ove godine italijanska carina je saopštila da je u tri luke zaplijenila 1,25 miliona boksova cigareta “oscar” proizvedenih u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Tada je navedeno da je ta pošiljka nelegalno ušla Italiju iz Crne Gore gdje je stigla preko Albanije.

U junu 2014. Italijani su zaplijenili skrivenih 10 tona cigareta marki “oscar”, “napoli red” i “napoli blu” u pošiljci iz Singapura namijenjenoj Hrvatskoj. Brendovi “napoli” takođe pripadaju kompaniji BMJ. Italijanska carina i mediji ovaj šverc nisu dovodili u vezu sa ovom firmom.

Bonus video: