Arapi jedini zainteresovani za Novi duvanski

Dvije firme traže da se produži rok za dostavu ponuda, o čemu će Komisija odlučivati danas
3 komentar(a)
Duvanski kombinat, DKP, Foto: Boris Pejović
Duvanski kombinat, DKP, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 17.11.2015. 14:23h

Na šestom tenderu za prodaju akcija ili dokapitalizaciju Novog duvanskog kombinata (NDK) investicionu ponudu dostavila je jedna kompanija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), koja će biti otvorena danas, potvrdio je „Vijestima“ predsjednik Tenderske komisije Branko Vujović.

Sjednica Tenderske komisije zakazana je danas u 10 časova, a na njoj će biti razmatran i zahtjev druge kompanije iz UAE koja je tražila produženje roka na tenderu za dostavljanje ponude. Isto je, prema Vujovićevim riječima, tražila i jedna poljska kompanija koja nije ni otkupljivala tendersku dokumentaciju.

„Komisija ima diskreciono pravo da u svakom dijelu postupka tender proglasi neuspješnim ukoliko ponuda ne bude zadovoljavajuća“, objasnio je Vujović.

Prema nezvaničnim informacijama kompanija koja je jedina dostavila investicionu ponudu najvjerovatnije je ponudila dokapitalizaciju NDK-a putem izgradnje nove fabrike.

Savjet za privatizaciju i kapitalne investicije je u petak, tri dana prije isteka roka za dostavljanje investicionih ponuda, izbrisao je iz javnog poziva investitorima tačku 10, odnosno, obavezu da uz ponudu prilože kao njenu garanciju depozit u iznosu od 200 hiljada eura.

Takva odluka u Savjetu za privatizaciju donijeta je nakon saznanja da navodno neće ni biti ponuda za kupovinu akcija NDK već samo ponuda za dokapitalizaciju.

Tendersku dokumentaciju su, inače, otkupile samo dvije kompanije iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Dolazak partnera čekaju i radnici sadašnjeg Duvanskog koji bi trebalo da pređu u novu kompaniju.

Savjet za privatizaciju raspisao je 1. oktobra novi tender za prodaju akcija NDKP i dokapitalizaciju putem izgradnje fabrike. Na prodaju je bilo oko 7,6 miliona akcija, od čega 69,92 odsto u vlasništvu Vlade, a 30,08 odsto u vlasništvu Glavnog grada, uz obavezu kupca da predloži i realizuje izgradnju fabrike i organizaciju proizvodnje na novoj lokaciji.

Dokapitalizacija ne predviđa kupovinu akcija, ali predviđa investicioni program za izgradnju fabrike i proizvodnje na novoj već predviđenoj lokaciji na Tuškom putu, iza Distributivnog centra ili na drugoj uz saglasnost prodavca.

Kupac, koji se odluči za dokapitalizaciju, ima obavezu da na toj lokaciji proizvodnju organizuje u periodu od 12 do 15 mjeseci od zaključenja transakcije, a do izgradnje fabrike da proizvodnju organizuje na postojećoj lokaciji starog DKP-a u stečaju.

Učešće Vlade i Glavnog grada u kapitalu NDK-a biće naknadno utvrđeno na osnovu procjene nezavisnog procjenjivača nakon dokapitalizacije.

Prodaja Instituta Igalo biće ozvaničena u četvrtak

Predsjednik Tenderske komisije Branko Vujović potvrdio je “Vijestima” da se potpisivanje ugovora sa američko-britanskom grupacijom International Wellness Group o kupovini većinskog paketa državnih akcija Instituta “Dr Simo Milošević” iz Igala, očekuje 19. novembra. IWG je ranije tražio odlaganje zbog političke krize.

Vlada je još u avgustu odobrila prodaju većinskog državnog paketa akcija Instituta ovom konzorcijumu za deset miliona eura.

Bonus video: