Dok „Bijela” tone, „Lenac” zarađuje

Hrvatsko brodogradilište bilježi najbolje rezultate u posljednih 20 godina
81 pregleda 14 komentar(a)
Bijela, brod, Foto: Siniša Luković
Bijela, brod, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 16.11.2015. 16:50h

Dok „Jadransko brodogradilište“ Bijela praznih dokova i pustih hala odbrojava posljednje dane, njegov nekada glavni konkurent na istočnoj obali Jadrana, remontno brodogradilište „Viktor Lenac“ iz Kostrene kod Rijeke, bilježi dobre poslovne rezultate.

„Lenac“ je treći kvartal ove godine, prema izvještaju zagrebačkog „Poslovnog dnevnika“, završio sa poslovnim prihodom od oko 57,7 miliona eura, 93 odsto više nego u periodu prošle godine. Neto dobit na kraju septembra iznosila je oko 2,75 miliona eura i 57 puta je veća nego u istom prošlogodišnjem periodu. U upravi ističu da je riječ o istorijskim rezultatima, jer u posljednjih 20-ak godina nije ostvaren takav nivo prihoda i dobiti.

Brodogradilište “Viktor Lenac”, koje zapošljava gotovo 500 radnika, nema značajnijih teškoća u podmirenju obaveza, skraćeni su rokovi plaćanja dobavljačima i sve se obaveze prema državi, bankama i radnicima podmiruju bez kašnjenja.

Sa druge strane, Jadransko brodogradilište Bijela , polako odumire jer je 1. jula uveden stečaj na zahtjev Poreske uprave, bez naznaka da će iz tog procesa nekada najjače remontno brodogradilište na istočnoj obali Jadrana izaći barem i djelimično ličeći na firmu koja je uspješno radila 88 godina.

Vlada već duže bezuspješno pokušava da Brodogradilište proda na tenderima, a sada je u opticaju prodaja njegove imovine partnerima kanadskog biznismena Pitera Manka koji namjerava da ugasi klasičnu brodoremontnu djelatnost i otvori manji centar za remont jahti, dopunjujući tako ponudu svoje obližnje marine Porto Montenegro u Tivtu.

Uprkos tome što su im dokovi, do uvođenja stečaja, stalno bili puni brodova na kojima su se radili remonti i što su neke velike kompanije poput italijanskog MSC-a iskazale interesovanje za dugoročnu saradnju i remont svoje brojne flote u Bijeloj, Brodogradilište je posljednjih nekoliko godina konstantno bilježio gubitke, što je bio i okidač Vladinim zvaničnicima da konstatuju da “brodoremont u Bijeloj nema perspektivu” i da firmu osnovanu 1927. treba ugasiti. U crnogorskoj brodograđevnoj industriji je u proteklih osam godina izgubljeno skoro 900 stalnih radnih mjesta.

Najveći prihod ostvaren remontom ratnog broda

“Viktor Lenac” je najveći dio rekordnog prihoda ostvario remontom ratnog broda USS “Mount Whitney”, komandnog broda američke Šeste flote koja dejstvuje u Mediteranu. Umjesto prvobitno ugovorenih 20,9 miliona dolara, remontom tog broda hrvatsko brodogradilište je, zbog povećanog obima radova, ostvarilo prihod veći od 30 miliona dolara.

To pokazuje da je bila netačna priča zvaničnika crnogorske Vlade da tivatski Arsenal, koji je prodat Piteru Manku, ne može opstati jer nema tržište za remont ratnih brodova.

Značajan dodatni prihod od oko 3,62 miliona eura “Viktor Lenac” ostvario je i od najma drugog broda za smještaj članova američke posade, tokom izvođenja radova na “Mount Whitneyu”. Sa druge strane, ekipa od dvadesetak bivših radnika i inženjera tivatskog Arsenala koji sada rade za jednu srbijansku firmu, proteklih mjeseci u Mombasi u Keniji je privela kraju posao vrijedan skoro pet miliona dolara na remontu i prenaoružavaju patrolnog broda “Jasiri” Ratne mornarice Kenije.

Bonus video: