Direktor Rudnika u Odboru direktora Prve banke

Dobio poziciju u banci koju kontroliše Aco Đukanović, donedavno jedan od akcionara pljevaljskog Rudnika uglja
613 pregleda 8 komentar(a)
Slavoljub Popadić, Foto: Boris Pejović
Slavoljub Popadić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 27.11.2018. 20:51h

Izvršni direktor pljevaljskog Rudnika ugljaSlavoljub Popadić imenovan je za člana Odbor direktora Prve banke. On na tu poziciju nije predložen kao predstavnik manjinskog akcionara banke Elektroprivrede (EPCG), već ostalih akcionara banke kojom gazduje biznismen Aco Đukanović, brat crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića.

Ovo imenovanje je široj javnosti postao dostupan podatak tek nakon što je nedavno objavljen devetomjesečni izvještaj o poslovanju Prve banke u ovoj godini, a manjinski akcionar EPCG Vasilije Miličković smatra da je Popadiću to “nagrada za dobro obavljeni posao” u postupku preuzimanja Rudnika od EPCG.

“Izvršni direktor Popadić, koji nije bio akcionar u RUP-u je, nažalost, bio glavni ili najveći medijski i operativni lobista uz ministarku ekonomije Dragicu Sekulić i predsjednik odbora direktora RUP -a Aleksandra Mitrovića o nasilnoj prodaji i pumpanju vrijednosti akcija RUP-a akcionara Aca Đukanovica i A2A. Umjesto da glavni akcionari Oreste Bramanti (A2A)i Aco Đukanović kako medijski tako i pregovarački lobiraju za svoje akcije, za prodaju i za procjenu što im po prirodi stvari i pripada, i gle čuda niko u Crnoj Gori nije čuo niti jedno njihovo slovo”, naveo je Miličković.

Od prodaje akcija RUP-a po prosječnoj cijeni od 6,4 eura A2A je inkasirao oko 12 miliona eura, država 10 miliona, a Aco Đukanović oko 3,8 miliona eura.

“Bilo je dovoljno da Aco i Bramanti iskazu svoje želje, odmah su se aktivirali poslušnici, cijeli državni aparat se stavio u funkciju prodaje “mrtvog teleta” u rasnoga bika, a u svemu tome je prednjačio Popadić. Što bi narod kazao, barjak je bio u njegovim rukama, pa je sasvim logično da se za dobro urađeni posao i nagradi”, tvrdi Miličković.

Izvršni direktor RUP-a nije želio da javno komentariše ova sumnjičenja, kao ni da odgovori na pitanje “Vijesti” da li ga je većinski vlasnik Prve banke predložio za člana Odbora direktora, već je uputio da odgovor potražimo u banci.

Miličković je zaključio da oni koji su se suprotstavljali, kako tvrdi, nezakonitom poslu preuzimanja akcija RUP-a od EPCG, kao što je bivši Bord EPCG (osim Bramantija) smijenjen.

“Sutkinja Nataša Bošković koja je željela da se sudski postupak u Privrednom sudu odvija u zakonskoj proceduri je brutalno skrajnuta, a na mene je izvršen pokušaj atentata. Treba narod da vidi kako završavaju poslušni i podobni braći Đukanović, a kako oni drugi”, zaključio je Miličković.

U novi Bord Prve banke Popadić je zamijenio glavnog izvršnog direktora Tarika Telaćevića. Među članovima ostalo je četvoro prethodnih Neda Ivović, Đoko Krivokapić, Zoran Đukanović i Milan Perović.

Bonus video: