URA: Žene preduzetnice osloboditi poreza na minimum godinu

Potrebno je, kako je dodao, napraviti studiju prilagođenu crnogorskom tržištu, sa procentualnom zastupljenošću polja na kojima su žene preduzetnice u prethodnom periodu bile najuspješnije i ukazati na polja na kojima bi to mogle biti
237 pregleda 6 komentar(a)
Rade Jančić, Foto: URA
Rade Jančić, Foto: URA
Ažurirano: 15.11.2015. 13:29h

Žensko preduzetništvo, koje može da bude značajan privredni potencijal, mora biti dodatno stimulisano, kako bi se Crna Gora približila evropskim procentima i standardima, ocijenjeno je iz Građanskog pokreta Ujedinjena reformska akcija (URA).

Zamjenik koordinatora za preduzetništvo, Rade Jančić, rekao je da aktivnosti treba usmjeriti na ohrabrivanje žena preduzetnica kroz edukativne programe - od ideje do djela, obezbjeđivanje finansijskih sredstava za započinjanje biznisa, upoznavanje sa zakonskom regulativom i mentoring u kasnijim fazama preduzetničke aktivnosti.

"Osim kreditnih aranžmana koji se sada nude na tržištu, neophodno je podstaći žensko preduzetništvo oslobađanjem poreskih obaveza u trajanju od minimum godinu i omogućavanje sticanja znanja kroz kurseve i seminare", naveo je Jančić u saopštenju.

Potrebno je, kako je dodao, napraviti studiju prilagođenu crnogorskom tržištu, sa procentualnom zastupljenošću polja na kojima su žene preduzetnice u prethodnom periodu bile najuspješnije i ukazati na polja na kojima bi to mogle biti.

"Činjenica da su u ukupnom crnogorskom preduzetništvu žene preduzetnice zastupljene sa 9,6 odsto je krajnje neodgovorno, kako sa strane rodne ravnopravnosti, tako i sa strane potencijalnih benefita koje sama privreda može da ima od uključivanja ove kategorije građanstva u ekonomsku aktivnost", smatra Jančić.

Prema njegovim riječima, u razvijenim demokratijama i privredama žensko preduzetnišvo se cijeni kao značajan ljudski i privredni potencijal i ima nemali značaj u unaprijeđenju privrednih aktivnosti i kreiranju povećanja bruto nacionalnog dohotka.

"Prosječna zastupljenost žena preduzetnica u zapadnoj Evropi, kojoj i naša privreda teži, je na nivou visem od 30 odsto. Od zemalja članica imamo da je to u Bugarskoj na nivou od 38 odsto, Njemačkoj 31 odsto, Mađarskoj 30 odsto, Italiji 24 odsto, dok je u Crnoj Gori svega 9,6 odsto", zaključio je Jančić.

Bonus video: