Zbog akcija mijenjaju uslove za Novi duvanski

Dokumentaciju otkupile dvije firme iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, od kojih je jedna povezana sa Grkom koji već nekoliko godina pakuje “kleopatru” u starom Duvanskom
0 komentar(a)
Novi duvanski kombinat, Foto: Boris Pejović
Novi duvanski kombinat, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 15.11.2015. 07:38h

Savjet za privatizaciju izbrisao je prekjuče iz javnog poziva za privatizaciju Novog duvanskog kombinata obavezu da zainteresovani ponuđači uz ponudu prilože kao njenu garanciju depozit od 200 hiljada eura.

Iz Tenderske komisije “Vijestima” je nezvanično saopšteno da je tačka 10, koja se odnosi na depozit, izbrisana iz tendera tri dana prije njegovog zatvaranja, na zahtjev učesnika.

„Željeli smo uvažiti zahtjev učesnika na tenderu, zainteresovanog za dokapitalizaciju NDKP, jer nema interesovanja za kupovinu akcija. Zbog toga nijesmo mogli vezati uplatu kupoprodajne cijene za akcije kao razlog za naplatu garancije“, objašnjeno je iz Tenderske komisije uz napomenu da se radi o već šestom tenderu.

Tendersku dokumentaciju su otkupile dvije kompanije iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, od kojih je jedna povezana sa Grkom koji već nekoliko godina pakuje u starom Duvanskom kombinatu u stečaju egipatski brend cigareta „kleopatra“.

Savjet za privatizaciju raspisao je 1. oktobra novi tender za prodaju akcija NDKP i dokapitalizaciju putem izgradnje fabrike. Na prodaju je bilo oko 7,6 miliona akcija, od čega 69,92 odsto u vlasništvu Vlade, a 30,08 odsto u vlasništvu Glavnog grada, uz obavezu kupca da predloži i realizuje izgradnju fabrike i organizaciju proizvodnje na novoj lokaciji.

Dokapitalizacija ne predviđa kupovinu akcija, ali predviđa investicioni program za izgradnju fabrike i proizvodnje na novoj već predviđenoj lokaciji na Tuškom putu, iza Distributivnog centra ili na drugoj uz saglasnost prodavca. Kupac, koji se odluči za dokapitalizaciju, ima obavezu da na toj lokaciji proizvodnju organizuje u periodu od 12 do 15 mjeseci od zaključenja transakcije, a do izgradnje fabrike da proizvodnju organizuje na postojećoj lokaciji. Učešće Vlade i Glavnog grada u kapitalu NDKP-a biće naknadno utvrđeno na osnovu procjene nezavisnog procjenjivača nakon dokapitalizacije.

Tenderska komisija je neuspjelim 23. jula ove godine proglasila peti tender za prodaju NDKP, jer jedini ponuđač, mojkovačka kompanija Montenegro duvan comerc, nije potpisala ponuđeni ugovor u predviđenom roku. Montenegro duvan komerc je ponudio dokapitalizaciju NDKP od 8,04 miliona eura, obećavao izgradnju fabrike u Danilovgradu, ali na kraju od toga nije bilo ništa.

Bonus video: