Izgradnja autoputa potencijalan rizik za javne finansije

Kako je saopšteno iz Ministarstva finansija, u novom izvještaju te agencije za Crnu Goru potvrđena je ranija ocjena kreditnog rejtinga 'B+/B'
0 komentar(a)
Standard and Poor's, Foto: Shutterstock
Standard and Poor's, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 13.11.2015. 17:54h

Izgradnja dionice autoputa Bar-Boljare, koja je počela ove godine, može usloviti povećanje nivoa javnog duga i samim tim predstavljati potencijalan rizik za javne finansije, ocijenila je kreditna rejting agencija Standard and Poor’s (S&P).

Kako je saopšteno iz Ministarstva finansija, u novom izvještaju te agencije za Crnu Goru potvrđena je ranija ocjena kreditnog rejtinga 'B+/B'.

Crnoj Gori je potvrđen i stabilan outlook što, kako su kazali iz Ministarstva, ukazuje da je dalje kretanje rejtinga zasnovano na stabilnim pozicijama.

"Konstatujući uspješnost sprovođenja mjera fiskalne konsolidacije, analitičari S&P procjenjuju da će crnogorska ekonomija u periodu od 2015-2018. godine rasti u prosjeku 3,1 odsto, zahvaljujući rastu investicione aktivnosti, dominantno u oblasti turizma i energetike", kaže se u saopštenju.

S tim u vezi, kako se navodi, procjena rasta realnog BDP-a za 2015. godinu iznosi 3,3 odsto, odnosno 3,8 odsto za 2016. godinu.

Kako su kazali iz Ministarstva, iako je očekivanje eskperata da će deficit u tekućoj godini premašiti šest odsto BDP-a, on će, takođe, imati opadajući trend u periodu do 2018. godine, kada bi iznosio manje od četiri odsto BDP-a, kao rezultat Vladinog programa poreske reforme i napora u suzbijanju sive ekonomije.

"Iako će izgradnja prioritetne dionice autoputa Bar-Boljari, koja je otpočeta ove godine, snažno podržati ekonomski rast u narednom petogodišnjem periodu, mišljenje je predstavnika pomenute agencije, da bi ista mogla usloviti povećanje nivoa javnog duga i samim tim predstavljati potencijalan rizik za javne finansije“, navodi se u saopštenju.

Bonus video: