Za radnike Boksita se još čeka mišljenje Vlade i izjašnjenje matičnog Odbora

Predlogom zakona, koji su podnijeli predsjednik Odbora i poslanik Socijalističke narodne partije (SNP) Aleksandar Damjanović i nezavisni poslanik Mladen Bojanić, uređuje se isplata otpremnina radnicima Rudnika boksita, koji je uveden u postupak prodaje kroz stečaj
106 pregleda 0 komentar(a)
radnici Boksita, Boksiti, Foto: Svetlana Mandić
radnici Boksita, Boksiti, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 13.11.2015. 13:42h

Odbor za ekonomiju odložio je izjašnjenje o Predlogu zakona kojim se traži da Vlada u budžetu za narednu godinu obezbijedi 1,19 miliona eura za otpremnine bivšim radnicima Rudnika boksita koji su zbog stečaja penzionisani, dok Vlada ne dostavi mišljenje na taj akt. O predlogu treba da se izjasni i skupštinski Odbor za rad.

Predlog zakona predali su Aleksandar Damjanović (SNP) i nezavisni poslanik Mladen Bojanić.

Pravo na otpremninu bi imalo 111 radnika kojima bi se novac, ako predlog bude usvojen, isplatio najkasnije do 31. marta naredne godine. Isplata bi bila oko 12.000 eura po radniku.

Damjanović je objasnio da je Predlog urađen na osnovu skupštinskli zaključaka kojima je definisano da Vlada treba da obezbijedi sve neophodne uslove za poštovanje zakonskih i obaveza predviđenih kolektivnim ugovorom prema zaposlenima Rudnika boksita, kao što je to urađeno sa penzionisanim radnicima KAP -a.

"Dvije godine se čeka da se realizuju skupštinski zaključci. Ako se predlog ne usvoji to bi bila diskriminacija, jer isto rešenje je prihvaćeno za KAP", rekao je Damjanović.

Predstavnici sindikalnih organizacija Rudnika boksita Nikola Žugić i Dragan Đilas pozvali su poslanike da podrže Predlog zakona kao što je to bilo sa radnicima KAP-a.

Filip Vuković (DPS) pitao je predstavnike sindikata da li bi neko od tih radnika radio ako bi im novi vlasnik ponudio posao. Žugić mu je odgovorio da im je novi vlasnik saopštio da posla neće biti ni za 180 radnika koji žele da rade, a ne za kolege koji su penzionisani.

Nezavisni poslanik Damir Šehović rekao je da se mora sačekati mišljenje Vlade jer nije na Skupštini da sama odlučuje.

Glasovima vladajuće koalicije usvojen je prošlogodišnji finansijski izvještaj sa izvještajem o radu Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP) koja je, prema riječima predsjednika Savjeta EKIP-a Šalete Đurovića, imala dobit od 627.000 eura.

Taj novac EKIP mora da uplati u državni budžet. Damjanović tvrdi da EKIP nije poštovala pravilnik Ministarstva finansija o pripremi finasijskih izvještaja i da investicije ne može da računa kao trošak.

"Vaša dobit je 1,07 miliona tako da budžet ostaje uskraćen za 450.000 eura", kazao je Damjanić, dok je stav Đurovića da su poštovali sve procedure.

Veljko Zarubica (DPS) je pitao šta se dešava sa višegodišnjim sporom između EKIP-a i Pošte koja od regulatora potražuje 6,5 miliona za troškove univerzalnog servisa. Đurović je ponovio da prema zakonu Pošta taj novac naplaćuje iz kompenzacionog fonda, a ako se trošak ne može pokriti, onda se ostatak isplaćuje iz državnog budžeta.

Damjanović smatra da se trošak koji treba da plati EKIP ne smije plaćati novcem građana i da bi to trebalo da plate operateri.

Damjanović je najavio da će Odbor raspravljati o različitim aneksima ugovora koje je Hipo Alpe Adria banka (HAAB) ponudila klijentima u postupku konverzije kredita u švajcarskim francima u eure.

"To ćemo raspravljati kad stigne izvještaj Centralne banke (CBCG). Sugerisali smo CBCG da ubrza svoj rad na dostavljanju izvještaja Pdboru da ne čeka zadnji termin 6. decembra. Taj nadzor banke po mojim informacija je završen", rekao je Damjanović.

On je dodao da je slična situacija bila u Hrvatskoj sa aneksima ugovora za te kredite, ali je to spriječilo Ministarstvo finansija te države.

Odbor je razmotrio realizaciju zaključaka povodom održanog kontrolnog saslušanja u vezi stečajnog postupka u ulcinjskoj Solani "Bajo Sekulić".

Solanu je početkom septembra preuzelo JP “Nacionalni parkovi” koje je, prema riječima predstavnika Nacionalnih parkova Andrije Marojevića, sprovelo niz aktivnosti u cilju valorizacije prostora Solane i zaštite flore i faune.

Pomoćnik ministra ekonomije Vladan Dubljević rekao je da, kada je u pitanju proizvodnja soli, Ministarstvo bi odmah raspislao tender, ali da Nacionalni parkovi ne bi bili u mogućnosti da se prijave.

"Namjera je da proizvodnja soli iz morske vode bude u domenu Zakona o vodama”, rekao je Dubljević.

Bonus video: