Prodavali lažne licence od Španije do Kine

"Najjednostavnije je sa nama”, moto je firme "E-Gambling"
258 pregleda 16 komentar(a)
E-Gambling 1, Foto: CIN-CG
E-Gambling 1, Foto: CIN-CG
Ažurirano: 12.11.2015. 14:32h

Kompanija "E-Gambling Montenegro", iza koje stoji Milovan Maksimović (45) - brat od ujaka premijera Mila Đukanovića, prodavala je lažne licence za internet klađenje i na štandovima u Kini, Kazakstanu, Holandiji, Španiji...

Tokom istraživanja o ilegalnom poslu člana premijerove šire porodice, Centar za istraživačko novinarstvo Crne Gore (CIN-CG) prikupio je relevantne fotografije i dokaze iz nekoliko zemalja.

Vršilac dužnosti direktora Uprave za igre na sreću, Ilija Vukčević sredinom septembra ove godine saopštio je “Vijestima” da je njegova Uprava došla do saznanja i dokaza da je E-Gambling na sajmu igara na sreću održanom u februaru 2014. u Londonu na štandu broj N2-256 reklamirao pružanje usluga izdavanja licenci za igre na sreću preko intereneta.

Sa druge strane CIN-CG došao je do dokaza da su iz “E-Gamblinga” u Londonu prodavali licence i u januaru 2012. (štand L1-136), ali i u februaru 2013. (štand S1-111).

U maju 2012. službenici te firme imali su štand i u Makaou u Kini, na globalnom azijskom gejming sajmu.

U oktobru 2013. “E-Gambling” je imao štand pod brojem 613 i u Barseloni.

U Kataloniji je Maksimovićeva firma uvela i mogućnost plaćanja licence na rate. Radi se o servis paketu “sve u jednom” - (otvaranje firme, računa i davanje licence).

“Najjednostavnije je sa nama”, moto je podgoričke firme. Na “Gejming super šou” u Amsterdamu u Holandiji u junu prošle godine imali su štand pod brojem C10.

U istom mjesecu i gradu i ove godine “E-Gambling” je predstavio svoje usluge i ponudio ih na prodaju. I na velikom gejming kongresu u luksuznom hotelu “Royal Tulip” u Kazakstanu podgorička firma je predstavila mogućnosti u oblasti internet kockanja. Inspekcija Uprave za igre na sreću pokrenula je i završila inspekcijski nadzor zbog prijave da firma “E-Gambling” klađenje priređuje na sajtovima za koje nema licencu, kao ni desetine drugih povezanih firmi, nanijevši tako državi moguću višemilionsku štetu.

“E-Gambling” je sa samo jednom licencom, koju državi plaća 10.000 mjesečno, otvoritio 21 sajt za klađenje. Druga dva priređivača igara na sreću preko interneta “Vezuv” i “Sporting group” ni približno nijesu tako povlašćena - za svaki sajt pojedinačno moraju da imaju licencu, koja košta po 10.000 eura mjesečno.

Da stvar bude gora, postoji još najmanje 15 sajtova na kojima piše da su licencu dobili od firme “E-Gambling”, koja je time praktično preuzela ulogu Uprave za igre na sreću. Partneri kojima je “E-Gambling” izdao ili prodao sajtove - licence, ne plaćaju ništa državi.

Maksimović je ranije u razgovoru sa novinarkom CIN-CG negirao da je povezan sa internet klađenjem i da je u pitanju “neka druga osoba, koja ima isto ime i prezime”. Da to što je kazao nije istina potvrđuje dokumentacija o osnivanju ofšor kompanije “Royale Online Limited”.

Kompanija “Royal Online Limited” jedan je od osnivača “E-Gamblinga”. U nekoliko dokumenata te ofšor kompanije istaknut je matični broj Makimovića. Kada se taj matični broj ukuca na sajt Centralnog registara privrednih subjekata (CRPS) pojavljuje se i firma “Montenegro conection” gdje je Milovan Maksimović predsjednik borda direktora.

U telefonskom razgovoru sa novinarkom CIN-a Maksimović je potvrdio da je on bio u toj firmi. Premijerov brat od ujaka ujedno je i jedan od menadžera u vladinoj Agenciji za civilno vazduhoplovstvo Crne Gore.

Firma Maksimovića uplatila E-Gamblingu 120 hiljada eura

Ofšor firma "Royal Online Limited" sa Britanskih djevičanskih ostrva, u kojoj je Maksimović izvršni direktor, uplatila je 120.000 eura firmi “E- Gambling Montenegro” krajem februara 2012. godine.

Odluku o povećanju osnivačkog kapitala te firme u ime osnivača “Royal Online Limitet” potpisao je Maksimović lično, kao i predstavnik drugog osnivača “Mering International Inc.” sa Sejšelskih ostrva.

Novac je uplaćen preko žiro računa u Prvoj banci, premijerovog brata Aca Đukanovića, a koja se ranije, prije nego je sajt ugašen, na sajtu komanije pominjala kao partner.

"Vijesti” su ranije objavile da je “E- Gambling” imala bankarsku garanciju Prve banke na zakonom predviđeni iznos od 30.000 eura od 5. aprila 2012. godine koja je istekla godinu kasnije, a da Uprava za igre na sreću i Ministarstvo finansija nijesu ni pokušali da dug naplate preko te garancije.

Naime, dozvolili su da dug prema državi naraste na 230 hiljada eura i da garancija oročena na 12 mjeseci sama istekne.

Tek nakon 23 mjeseca takvog rada ovog kompaniji je oduzeta licenca, ali joj je deset mjeseci kasnije izdata nova, a da nije platila dug.

Koliko košta paket usluga “E-Gamblinga”

Na sajtu “softswiss.com” opisano je kakve uslove pojedine zemlje daju fizičkim i pravnim licima, koje žele da se bave internet klađenjem i kupuju licence. Između ostalog, tu se nalaze i podaci za Crnu Goru.

"Nadležni u Crnoj Gori nude atraktivnu mogućnost. Obezbjeđuju servis “sve u jednom”, koji uključuje osnivanje firme, trgovačkog računa i davanje licence. Vrijednost paketa je 25.000 eura prvu godinu i 15.000 za svaku sljedeću”, piše na sajtu “softswiss.com”.

Na tom portalu nije jasno precizirano da se radi o uslugama podgoričke firme. Međutim, na osnovu opisa paketa usluga i obzirom da se u Crnoj Gori samo jedna firma bavi tim poslom, jasno je da je u pitanju “E-Gambling”.

Sajt radi u većini zemalja

Inspekcija za igre na sreću izrekla je prošlog mjeseca kompaniji “E-Gambling Montenegro” privremenu zabranu priređivanja igara na sreću preko interneta zbog utvrđenih nepravilnosti.

U Crnoj Gori je zbog toga nemoguće otvoriti sajt te firme, kao ni u susjednoj Srbiji, Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj.

Međutim, sajt E-Gamblinga u pojedinim zemljama Evropske Unije, poput Rumunije, Švedske, Austrije, Mađarske... besprekorno radi bez ikakve naznake o suspenziji, u šta su se uvjerili novinari CIN-a CG.