Izgradnja vjetroelektrane na Možuri počinje u martu naredne godine

Ugovorom je previđena izgradnja vjetroelektrane na lokalitetu Možura instalisane snage do 46 mega vata
88 pregleda 3 komentar(a)
Vladimir Kavarić, Foto: Vijesti
Vladimir Kavarić, Foto: Vijesti
Ažurirano: 11.11.2015. 16:42h

Izgradnja vjetroelektrane na lokalitetu Možura počeće u martu naredne godine, a dvije godine nakon toga ona bi trebalo da počne da proizvodi struju, saopštio je ministar ekonomije Vladimir Kavarić nakon sastanka sa ministrom energetike, zdravlja i privatno-javnog partnerstva u Vladi Malte, Konradom Mizzijem.

Vjetroelektranu će graditi Enemalta Corporation sa Malte, nakon što je konzorcijumom „Fersa & Čelebić“ u čijem sastavu se nalaze „Fersa Energias Renovables“ S.A. iz Španije i „Čelebić“ iz Podgorice prenijeli na tu kompaniju prava i obaveza iz Ugovora o zakupu zemljišta i izgradnji vjetroelektrane na lokalitetu Možura.

“Veoma smo zadovoljni što je jedna jako relevantna kompanija iz zemlje EU našla interes da investira u energetski sektor i projekte vjetroelektrana kao jednoj od komparativnih prednosti u Crnoj Gori”, rekao je Kavarić povodom prenosa Ugovora o zakupu zemljišta i izgradnji vjetrolelektrane na lokalitetu Možura između Vlade i kompanije Enemalta sa Malte, koja je u većinskom vlasništvu Vlade Malte.

Mizzi smatra da je ovo je važan korak u odnosima između Malte kao zemlje EU i Crne Gore kao zemlje koja planira da se učlani u EU.

“Malta podržava članstvo Crne Gore u EU i veoma smo impresionirani potencijalom Crne Gore i ekonomskim napretkom koje je Crna Gora do sada ostvarila. Uzbuđeni smo što ćemo početi sa razvojem vjetroelektrane koja će imati najnoviju tehnologiju u oblasti vjetrogeneratora”, najavio je Mizzi.

Ugovorom je previđena izgradnja vjetroelektrane na lokalitetu Možura instalisane snage do 46 mega vata. Novi zakupac Enemalta je dostavio bankarsku garanciju na iznos od 1,5 miliona eura.

Kompanija Enemalta je javno akcionarsko društvo, čija je osnovna djelatnost proizvodnja, uvoz, distribucija i snabdijevanje električnom energijom krajnjih kupaca, kao i uvoz i distribucija naftnih derivata, koja ima 1,5 hiljada zaposlenih i igra značajnu ulogu u ekonomskom razvoju Malte. Većinski vlasnik ove kompanije je Vlada Malte, a 33 odsto akcijskog kapitala posjeduje kompanija Shangai Electric Power (SEP) proizvođač struje i podružnica kompanije China Power Investments čiji je rejting označen sa AAA.

Crna Gora je Ugovor o zakupu zemljišta i izgradnji vjetroelektrane na lokalitetu Možura zaključila 5. jula 2010. godine sa konzorcijumom „Fersa & Čelebić“. Ugovorom je je državno zemljište dato u zakup na period od 20 godina za potrebe izgradnje vjetroelektrane. Nakon obezbjeđenja svih neophodnih dokumenata Ministarstvo održivog razvoja i turizma je 15. decembra 2014. godine izdalo građevinsku dozvolu za izgradnju vjetroelektrane na lokalitetu Možura. Međutim, investitori su iskazali zainteresovanost za prenos prava i obaveza iz Ugovora na kompaniju Enemalta corporation sa Malte, uz preuzimanje svih obaveza.

Vlada Crne Gore je dala saglasnost na prenos Ugovora o zakupu zemljišta i izgradnji vjetrolelektrane lokalitet Možura na sjednici 3. septembra ove godine.

Bonus video: