Ivanović: Prioritet Vlade je poboljšanje kvaliteta života građana, to sa jasno vidi u Kučima

Predstavnici Ministarstva, Glavnog grada, Vojske Crne Gore i Fonda za razvoj Kuča, obišli su danas trasu od Kučkih Korita, preko Rikavca, Širokara, Mokre, Brskuta, Stravča i Kržanje, gdje je završen dio infrastrukturnih projekata, vezanih za puteve
64 pregleda 10 komentar(a)
Petar Ivanović, Foto: Vlada Crne Gore
Petar Ivanović, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 11.11.2015. 13:38h

U Kučima je, zajedničkim djelovanjem nekoliko institucija, realizovano više infrastrukturnih projekata, kojima su poboljšani uslovi života i zacrtani planovi za dugoročan ruralni razvoj, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Predstavnici Ministarstva, Glavnog grada, Vojske Crne Gore i Fonda za razvoj Kuča, obišli su danas trasu od Kučkih Korita, preko Rikavca, Širokara, Mokre, Brskuta, Stravča i Kržanje, gdje je završen dio infrastrukturnih projekata, vezanih za puteve.

Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja, Petar Ivanović, saopštio je da realizovani projekti i jasni planovi predstavljaju primjer kako se zajedničkim i složnim radom može postići mnogo.

„Prioritet Vlade je poboljšanje kvaliteta života građana Crne Gore. To sa jasno vidi u Kučima. Krenuli smo od poboljšanja infrastrukture, ali smo danas začeli prve klice budućih projekata u oblasti turizma i poljoprivrede. U Kučima ima dosta prostora za razvoj stočarstva i drago mi je da vidim da se sve više, posebno mladih ljudi, okreće poljoprivrednoj proizvodnji”, kazao je Ivanović.

On je poručio da ne smije biti predaha, jer sada treba planirati i razmišljati za naredne godine.

“Vrijeme da se pripremaju i kandiduju projekti u oblasti turizma, poljoprivrede i da se stvaraju jača partnerstva. Veliki dorpinos poboljšanju putne infrastrukture dala je Vojska Crne Gore koja je odradila lavovski dio posla“, rekao je Ivanović.

“Putovanje kroz živopisni predio Kuča i dijela Bratonožića bila je prilika da se uvjere u rezultate zajedničkog rada na poboljšanju uslova za život stanovnika na ovom području i stvaranje pretpostavki za dalji razvoj, prije svega turizma i poljoprivrede”, navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva su kazali da je realizovano više infrastrukturnih projekata.

“Inžinjerijska jedinica Vojske Crne Gore tokom ove godine realizovala je probijanje i nasipanje puta Stravče-Brskut u dužini od devet kilometara.

Uskoro će biti završeno i probijanje 3,8 kilometara novog puta Kosor-Bioče koji će predstavljati važnu alternativu puta ka sjeveru”, rekli su iz Ministarstva.

Urađeno je probijanje i sanacija dijela puta na Treskavcu, kao i još nekoliko manjih zahvata na području Kuča. Planirano je da se u narednim godinama sredi 18 kilometara u pravcima Kučka Korita-Rikavačko jezero-Širokar i Cerovac-Kržanja.

Gradonačelnik Podgorice, Slavoljub Stijepović, posebno je naveo važnost partnerskog odnosa institucija, ne samo na projektima u Kučima, nego i drugim djelovima Podgorice.

„Partnerski, a mogu slobodno reći, i prijateljski odnos sa Fondacjiom za razvoj Kuča, Ministarstvom i Vojskom Crne Gore, daje nam garancije za dobru saradnju i rezultate u narednim godinama”, saopštio je Stijepović.

Politika gradske uprave je, kako je objasnio, da ravnomjerno razvija grad i podjednako brine o svim građanima, bez obzira da li su u centru Podgorice, predgrađu ili ruralnim područjima.

On je pohvalio inicijativnost fondacije, ne samo zbog ideja, nego i značajne finansijske podrške za investicije na ovom području.

„Investicije koje smo danas obišli vrijedne su 1,5 milion eura. Za jednu godinu u jednom dijelu grada, partnerski to uraditi je poduhvat i primjer koji može da služi i drugim djelovima grada i cijeloj Crnoj Gori, pa i na drugim poljima“, kazao je Stijepović.

Predsjednik Fonda za razvoj Kuča „Marko Miljanov“, Radomir Prelević, naveo je da je zadovoljan učinjenim poslom i da je obilazak objedinio sve koji su zaslužni za realizaciju projekata.

Prelević je posebno naveo angažman Vojske Crne Gore koja je, kako je kazao, pokazala da je aktivan činilac prosperiteta razvoja države.

Zamjenik načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore, pukovnik Rajko Pešić, pohvalio je Inžinjerijsku četa koja je, kako je naveo, na više lokacija u Kučima bila angažovana od maja ove godine.

Prema njegovim riječima, pripadnici te jedinice su tokom čitave godine bili angažovani u više opština u Crnoj Gori, odnosno Pljevljima, Petnjici, Danilonvgradu, Nikšiću, Šavniku i Baru.

„To je potvrda da Ministarstvo odbrane i Vojska Crne Gore pruža podršku razvoju kada god postoje uslovi, kada se poklope interesi lokalne uprave, građana i naše mogućnosti i sposobnosti“, zaključio je Pešić.

Bonus video: