Koordinacioni odbor MZ Župa: Pripada nam 250.000 eura godišnje, nećemo mrvice

"Kolika su sredstva koja će na mjesečnom nivou dobijati naša Mjesna zajednica na osnovu iskopanih i odvezenih količina rude. Šta je sa sanacijom pet napuštenih rudokopa koji se nalaze na našoj teritoriji", pita se predsjednik Koordinacionog odbora Dragoljub Radulović
64 pregleda 0 komentar(a)
Dragoljub Radulović, Foto: Svetlana Mandić
Dragoljub Radulović, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 11.11.2015. 11:07h

Koordinacioni odbor MZ Župa javno se obratio predsjednicima Opštine Nikšić i Privrednog suda, Veselinu Grboviću i Blažu Jovaniću, stečajnom upravniku i novom vlasniku Boksita, Milanu Markoviću i Veselinu Pejoviću, da neće dozvoliti da se koriste prirodna bogatstva te mjesne zajednice, na čijoj teritoriji se nalaze rudokopi, a da "za to ne dobiju ništa zauzvrat".

"Mještani Župe se pitaju da li su uplaćena sredstva za koncesiju za iskop rude i koji je to iznos, kako firma Uniprom metali namjerava da vrši iskop rude kada je ista kupila imovinu Rudnika, a nije pravo na koncesije rude boksita, da li će prioritet u zapošljavanju radnika imati mještani iz Župe ili će se, kao i do sada, favorizovati radnici koji nijesu iz naše Mjesne zajednice", stoji u javnom obraćanju koje je potpisao predsjednik Koordinacionog odbora Dragoljub Radulović.

Mještani Župe nikšićke pozdravljaju najavu da će proizvodnja početi za 10-ak dana, jer je njenim zaustavljanjm, ističe Radulović, "Župa nikšićka pretrpjela težak udarac, a to se posebno odnosi na porodice radnika koji su zaposleni u tom preduzeću".

"Kolika su sredstva koja će na mjesečnom nivou dobijati naša Mjesna zajednica na osnovu iskopanih i odvezenih količina rude. Šta je sa sanacijom pet napuštenih rudokopa koji se nalaze na našoj teritoriji", pita se Radulović.

On je istakao da mještani Župe ne žele da budu "taoci nečijih privatnih dogovora, propalih privatizacija, što su najbolje osjetili kada su u junu desetak dana bili u blokadi zbog unaprijed nedogovorenih planova i nepoštovanja međusobno pravno ugovorenih obaveza".

"Sve što tražimo je da Župi nikšičkoj pripadne ono što joj zakon daje, po našim saznanjima 250.000 eura na godišnjem nivou, i da se kompletan proces proizvodnje odvija shodno zakonskim odredbama, posebno akcenat dajući na poštovanje zaštite životne sredine. Jedno je sigurno da se sa "mrvicama" sigurno nećemo zadovoljiti", poručio je Radulović.

Koordinacioni odbor MZ Župa pozvao je mještane da zaborave na partijske, nacionalne i bilo koje druge podjele i da se zajedno izbore da pomenuta Mjesna zajednica "dobije sve ono što joj po zakonu pripada, što bi u znatnoj mjeri poboljšalo veoma tešku situaciju u Župi".

"U suprotnom nam neće biti potrebni ni vrtić, ni rekonstrukcija školskih zgrada, već na početku teritorije MZ Župa samo postaviti saobraćajni znak koji bi ukazivao da su ljudi otišli u jednom pravcu. Koordinacioni odbor poziva sve one kojima se javno obratio da sjednu sa predstavnicima mještana Župe i odgovore na postavljena pitanja, jer bi izbjegavanje razgovora na startu pokrenulo probleme koje mještani ne žele, a nadamo se ni vi koji ste o ovome svemu donosili odluke", poručio je Radulović.

Bonus video: