Ne brinu o niskom standardu građana

SNP i Demokrate vjerovatno neće podržati Predlog, DF i Demos su van Skupštine, DPS, SD, LP i Pozitivna čekaju da dobiju zakon
12 komentar(a)
Ažurirano: 10.11.2015. 20:24h

Socijalistička narodna partija (SNP) i Demokrate juče su “Vijestima” saopštili da vjerovatno neće podržati Vladin Predlog zakona o zaradama u javnom sektoru koji bi armiji od preko 800 državnih funkcionera donio veće zarade, ali i pravo da dvije godine po prestanku funkcije primaju platu u visini one koju su imali u posljednjem mjesecu prije prestanka funkcije.

DF i Demos podsjećaju da su van Skupštine i da traže ispunjenje svojih političkih zahtjeva, dok iz Liberalne partije i Pozitivne čekaju da predlog dođe u Skupštinu da bi ga komentarisali. Iz poslaničkog kluba DPS-a kazali su da nijesu dobili tekst Predloga zakona i čim se sa njim upoznaju kroz redovnu skupštinsku proceduru, “kao odgovorni političari formiraće stavove o predloženim rješenjima”.

Poslanik Socijaldemokrata Damir Šehović rekao je da će predlog komentarisati kada se u toj partiji upoznaju sa njegovom sadržinom i da ne mogu govoriti sada o njemu na osnovu onoga što su mediji objavili.

Portparol SDP-a Mirko Stanić ignorisao je poziv i poruku “Vijesti” da saopšti hoće li odgovoriti o važnom pitanju.

Od Ministarstva finansija “Vijesti” čekaju odgovor na pitanje šta je taj resor motivisalo da predloži rješenje kojim bi brojni zaposleni iz državne administracije imali veću platu i primali je dvije godine po prestanku funkcije.

Potpredsjednik SNP-a, Veselin Bakić, rekao je da ta partija vjerovatno neće podržati Vladin Predlog zakona zato što nije racionalno u teškoj ekonomsko-socijalnoj situaciji povećavati plate, najviše funkcionerima i produžavati rok sa jedne godine na dvije nakon prestanka funkcije za primanje plata.

Trebalo je, kako smatra, imati u vidu da raste javni dug, postoji visok deficit budžeta i svako novo povećanje fonda sredstava za zarade iziskivalo bi i nova zaduženja. Prvo je, kako kaže, trebalo voditi računa o armiji socijalnih slučajeva, penzionera i nezaposlenih građana koji žive na ivici egzistencije, a njihova primanja i penzije su zamrznute već duže vrijeme.

Demokrate smatraju da su rješenja o pravima funkcionera nakon prestanka obavljanja funkcije neprimjerena datom socijalno-ekonomskom trenutku i u suprotnosti su sa ustavnim načelom da je Crna Gora država socijalne pravde.

“Ta prava su data preširoko, kako u pogledu broja nosilaca funkcija koji bi mogli da koriste tu privilegiju, tako i u pogledu dužine njenog korišćenja”, istakli su iz te partije.

Pojedina rješenja, kako dodaju, skriveno nagovještavaju namjeru da se ostalim zaposlenima u državnoj administraciji može desiti da im zarade budu smanjene što dodatno izoštrava problematiku predloženih rješenja. Smatraju da se o tom predlogu mora voditi rasprava na Socijalnom savjetu, a protive se i smanjenju plata onima koji nijesu funkcioneri.

Iz Liberalne partije su kazali da će moći da komentarišu Predlog kada ga dobiju zvanično i da po onome što su pročitali u medijima vjerovatno će djelovati kako bi ga poboljšali u cilju zadovoljenja javnog i interesa svih građana.

U DF-u su predlog ocijenili skandaloznim, ali neće glasati zato što ne učestvuju u radu Skupštine. Poslanik DF-a Koča Pavlović kazao je da ih jedino u parlament može vratiti izglasavanje prelazne Vlade, a do tada će djelovati vanistitucionalno. Pavlović je dodao da je očekivano da vladajuća DPS-SDP-BS koalicija koristi odsustvo DF-a iz parlamenta za “ekspresno donošenje kriminalnih zakona”, i da će im ”njihovi novi koalicioni partneri, Pozitivna, pomoći da proguraju sve ono što u julu nijesu uspjeli”.

Poslanik Demosa Goran Danilović rekao je da će se na vrijeme oglasiti oko Predloga zakona i da ne vjeruje da će tim povodom biti u Skupštini. Podsjeća da su izašli iz parlamenta (ne trajno) i da zbog svega što se dogodilo vjeruju da mora uslijediti dijalog uz prisustvo predstavnika EU kako bi se parlamentu vratilo dostojanstvo.

Šef kluba Pozitivne Goran Tuponja kazao je da Predlog i njegovo obrazloženje nijesu dostavljeni parlamentu pa ga je teško komentarisati, ”a bilo bi neozbiljno već sad se određivati o davanju ili nedavanju podrške”.

“O Predlogu zakonu znamo isključivo iz medija. Ako je tačno što prenose to navodi na razmišljanje da li se zaista radi o poboljšanju pravnih normi i o pravičnijoj raspodjeli budžetskog novca, ili je posrijedi nešto drugo”, kazao je Tuponja.

PUPI ogorčen Vladinim Predlogom o povećanju zarada

Iz Partije udruženih penzionera i invalida Crna Gore ( PUPI ) poručuju da su ogorčeni time što se Vladinim predlogom plate povećavaju i do 70 odsto, dok se penzionerima predlaže povećanje penzija do tri odsto. Podsjećaju da se penzije nijesu usklađivale i povećavale od 2012. godine.

“Tako će najveće povećanje plata u javnom sektoru iznositi 750 eura, a penzioner sa penzijom od 100 eura dobiće povećanje od mizerna tri eura. Zar je ovo prava i pravedna socijalna politika koja je definisana Ustavom, da na jednoj strani bogati žive sve bogatije, a siromašni sve siromašnije?”, pitao je generalni sekretar PUPI Radisav Korać.

Bonus video: