Sudnica mala za spor o “Trebjesi”

Ročište po tužbi “Madras Co” koji od nikšićke Pivare 13 godina ne može da naplati 150 hiljada eura, odgođeno je za 18. novembar
3 komentar(a)
Trebjesa, Foto: Ivan Petrušić
Trebjesa, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 10.11.2015. 15:19h

Ročište po tužbi slovenačke firme “Madras Co” protiv nikšićke “Trebjese”, od koje više od 13 godina potražuju i ne mogu da naplate 150 hiljada eura, odgođeno je za 18. novembar jer je kancelarija sudije Privrednog suda Borjanke Zogović bila premala da primi oko 20 zainteresovanih koji su htjeli da prisustvuju parnici.

Sud nije blagovremeno udovoljio zahtjevu advokata tužioca Borislava Radovića da se zbog interesovanja javnosti i građana obezbijedi veća sala, pa je Zogović odgodila ročište. Tužilac je tražio od postupajućeg sudije i predsjednika Privrednog suda Blaža Jovanića javno suđenje.

Tužilac je tražio od postupajućeg sudije i predsjednika Privrednog suda Blaža Jovanića javno suđenje

Madras i Trebjesa imali su ugovor o kupoprodaji “Nikšićkog piva” za 2002. godinu. Slovenačka firma čiji je ovlašćeni zastupnik u Crnoj Gori danas Miomir Moračanin, imala je ekskluzivno pravo za uvoz “nikšićkog piva” na slovenačko tržište. Početkom štrajka u Trebjesi 2002. prestala je proizvodnja i isporuka piva kupcu zbog čega je glavni distributer, na osnovu ranije zaključenih ugovora sa krajnjim kupcima, imao štetnih posljedica. Ovom tužbom se traži izgubljena korist, koja nije ostvarena zbog raskida ugovora. Tužilac je prvobitno tražio i naknadu štete zbog povrede poslovnog ugleda, ali takva mogućnost za tužbu otvorena je u Crnoj Gori tek naknadno Zakonom o obligacionim odnosima iz 2008. godine.

Bivši sudija Privrednog suda Nikola Tomić donio je prvo dvije presude u korist tužioca, ali su one na kraju ukinute. Drugi sudija, Nataša Bošković donijela je presudu u korist “Trebjese” i nju je potvrdio Apelacioni sud. Tu presudu je ukinuo Vrhovni sud u aprilu 2012. i sve vratio na početak sa nalogom da se utvrdi krivica za raskid ugovora, a zavisno od toga i izgubljena dobit. Nakon kontrolnog zahtjeva tužioca, predmet je izuzet iz rada Boškovićeve i predat sudiji Dragici Vujanović koja je krajem prošle godine otišla u penziju. Poslije je ovaj predmet preuzela Zogovićeva. Tužilac je tražio njeno izuzeće, ali je zahtjev odbio predsjednik Privrednog suda kao neosnovan. O parnici su, u međuvremenu, obaviješteni predsjednica Vrhovnog suda, premijer, ministar pravde, predsjednik Privrednog suda i Delegacija EU u Podgorici.

Vještak potvrdio navode tužioca

Sudski vještak ekonomsko finansijske struke Hamid Šabović, prema riječima advokata Radovića, potvrdio je navode tužioca da je tuženi krivac za raskid ugovora iz 2002. godine.

“Po pravnoj logici i proceduri preostalo je da postupajući sudija usvoji nalog tužioca za utvrđenje izgubljene koristi u skladu sa nalogom Vrhovnog suda. U predmetu postoji nalaz i mišljenje ranije angažovanog vještaka ekonomsko - finansijske struke Milenka Popovića na koji su obje stranke uložile prigovor”, naveo je Radović.

Bonus video: