TVRDI DA UREDNO PLAĆA SVE OBAVEZE

Luštica Development: Nismo obveznici plaćanja poreza na nepokretnosti

Tada je na interesovanje građana, gradonačelnik Tivta Ivan Novosel (DPS) kazao da “Luštica Develompnet” ne plaća porez na nepokretnosti na skoro 7 miliona kvadrata zemlje u Krtolima, koju je ta fima 2009. dobila u dugoročni zakup od države
60 pregleda 6 komentar(a)
Luštica bay, Foto: Luštica Bay
Luštica bay, Foto: Luštica Bay
Ažurirano: 12.02.2019. 18:11h

Kompanija „Luštica Development“ iz Tivta, koja u Krtolima gradi novi turistički grad „Luštica bay“, saopštla je danas da uredno izmiruje sve svoje obaveze prema državi. Iz te firme, koja je 90 odsto u vlasništvu egipatsko-švajcarskog konzorcijuma „Orascom“, a 10 posto akcija posjeduje Vlada Crne Gore, reagovali su povodom “stavova iznijetih na raspravi o Nacrtu odluke o izmjenama i dopunama odluke o porezu na nepokretnosti u Tivtu”.

Tada je na interesovanje građana, gradonačelnik Tivta Ivan Novosel (DPS) kazao da “Luštica Develompnet” ne plaća porez na nepokretnosti na skoro 7 miliona kvadrata zemlje u Krtolima, koju je ta fima 2009. dobila u dugoročni zakup od države. Novosel je pojasnio da po aktuelnim propisima, porez na nepokretnosti ne moraju plaćati korisnici, već samo vlasnici imovine, što će se promijeniti stupanjem na snagu novog zakona od 1. januara, kada će porez na nepokretnosti morati da plaćaju i oni koji ih zakupljuju od države.

“Kao privredni subjekat u Crnoj Gori, 'Luštica Development' AD posluje u skladu sa domaćom regulativom, poštuje zakonske propise i sve proistekle obaveze, i tako će biti i ubuduće. U skladu sa tim, 'Luštica Development' u potpunosti izmiruje sve obaveze proistekle iz svih zakonskih rješenja, kako prema nadležnim državnim organima, tako i prema organima lokalnih vlasti,” poručlili su iz menadžmenta  “Luštice Development”, dodajući da nisu mogli plaćati nešto što im nije zakonska obaveza.                            

Iz te kompanije pojasnili su da kada je u pitanju porez na nepokretnosti, odnosno, u ovom slučaju na zemljište, za “Luštica Development” do sada nije postojala obaveza plaćanja ovog poreza.

Takva obaveza neće ni postojati sve dok je na snazi postojeći Zakon o porezu na nepokretnostima koji kao poreskog obveznika definiše vlasnika zemljišta, a ne zakupca.