Piperović povodom ročišta po tužbi protiv EPCG: Šteta je nastala kada je puštena struja

Piperović ukazuje na to da je nedvosmisleno utvrđeno da šteta nije nastala od groma
85 pregleda 1 komentar(a)
Zoran Piperović, Foto: Savo Prelević
Zoran Piperović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 09.11.2015. 15:04h

Povodom predstojećeg ročišta po tužbi protiv Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) radi naknade štete za Beppler&Jacobson Montengro, iz ove komapniji su saopštili da su odlučni da privedu kraju sedmogodišnji spor u kojem su tvrde, iznijeli sve dokaze koji neosporno potvrđuju osnovanost tužbenog zahtjeva.

"Spor je nastao zbog požara od 15. juna 2008. godine koji izbio u magacinima koje je koristila kompanija Beppler&Jacobson Montenegro, a za koje je vještačenjem i svjedočenjima utvređeno da je nastao u jutarnjim časovima krivicom EPCG, a ne zbog udara groma desetak sati ranije kako je pokušala da dokaže tužena strana. Usljed požara na instalacijama zapalila se roba u vrijednosti od 978.702 eura i ona se potražuje od EPCG uz naravno zatezne kamate od juna 2008. godine i troškove parničnog postupka", saopšteno je iz Beppler&Jacobson-a..

Oni su dodali da pravni zastupnik kompanije, advokat Zoran Piperović ukazuje na to da je nedvosmisleno utvrđeno da šteta nije nastala od groma.

"Prema izjavama svjedoka, nalazom vještaka i Zapisnikom sa uviđaja proizilazi da požar nije izbio zboga udara groma kako tvrdi tužena EPCG, već ujutru kada su radnici tuženog puštali struju da bi utvrdili gdje je došlo do kvara. Tuženi je pomenutog dana prije puštanja napona trebalo da utvrdi da li na elektro-mreži postoje kvarovi, te da li se napon može pustiti bez opasnosti po život i imovinu ljudi. Tu su procedure kristalno jasne i novi pokušaji vještačenja na nivou teorija i pretpostavki samo mogu biti uzaludan i skup pokušaj odlaganja neminovnog. Uostalom, sam njihov naknadni vještak profesor Ostojić je kazao u svom nalazu doslovce "moj zadatak nije bio da utvrdim kako je došlo do štete", ali to mu nije smetalo da preda suprotan nalaz od prvobitnog nalaza vještaka Rista Lekića koji je bio na licu mjesta odmah nakon požara i imao uvid neposredno u instalacije", kazao je Piperović, a piše u saopštenju Beppler&Jacobson-a. On je dodao i da je tuženi tj. EPCG dužna da nadoknadi štetu po principu objektivne odgovornosti, čak i bez obzira na krivicu, imajući u vidu da obavlja opasnu djelatnost.

"Naivan je i argument da potrošač nije bio legalan, jer to već i najveći laik zna da to funkcioniše po tkz. Ugovoru o pristupu gdje se postavlja brojilo i redovno naplaćuje utrošak struje. Pa i što bi pokušavali da otklanjaju kvar da nije ugovornog odnosa ?! Slučaj je čist i moj klijent "Beppler&Jacobson Montenegro" je svjestan da će šteta ovim putem sigurno biti nadoknađena, ali je i ozbiljna kompanija koja hladno posmatra ovaj slučaj te stoga i kao svaka odgovorna kompanija stoji otvorena za poslovne sugestije", zaključuje Piperović.

Bonus video: