PDR utvrdio strateške ciljeve i prioritete

PDR u jednoj državi, kako su objasnili, promoviše dostojanstven rad kao ključnu komponentu razvojnih politika i kao cilj državne politike vlada i socijalnih partnera
0 komentar(a)
Potpisivanje, dokumenti, Foto: Shutterstock
Potpisivanje, dokumenti, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 09.11.2015. 12:09h

Program dostojanstvenog rada (PDR) u Crnoj Gori utvrdio je strateške ciljeve i prioritete i načine njihovog ostvarivanja definišući politike, strategije i rezultate koji su potrebni da bi se ostvario napredak u toj oblasti.

Iz Ministarstva rada i socijalnog staranja saopšteno je da je PDR za Crnu Goru za period do 2017. godine, koji je potpisan 3. aprila ove godine, izrađen u saradnji Međunarodne organizacije rada (MOR) sa Ministarstvom, Unijom poslodavaca, Savezom sindikata i Unijom slobodnih sindikata.

„PDR značajno doprinosi primjeni Ugovora o stabilizaciji i pridruživanju Crne Gore Evropskoj uniji i dostizanju nacionalnih razvojnih ciljeva“, navodi se u saopštenju.

PDR u jednoj državi, kako su objasnili, promoviše dostojanstven rad kao ključnu komponentu razvojnih politika i kao cilj državne politike vlada i socijalnih partnera.

Iz Ministarstva su kazali da je sve to saglasno primarnom cilju MOR-a da unaprijedi mogućnosti za žene i muškarce da dobiju dostojanstven i produktivan posao u uslovima slobode, jednakosti, bezbjednosti i ljudskog dostojanstva.

„PDR za Crnu Goru, kroz unaprijeđen tripartitni socijalni dijalog, prepoznaje strateške prioritete i rezultate koje treba postići tokom jednogodišnjeg perioda“, kazali su iz Ministarstva.

Program je razvijen kroz participativan proces uz učešće tripartitnih konstituenata i razmatra socijalno ekonomski kontekst u Crnoj Gori, sferu zapošljavanja, socijalne sigurnosti, radnih uslova, bezbjednosti i zaštite zdravlja na radu i socijalnog dijaloga.

Iz Ministarstva su podsjetili da je MOR imenovao nacionalnog projekt koordinatora na vremenski period od godinu, odnosno do 1. novembra ove godine.

„Trenutno je u toku izbor novog projekt koordinatora sa predstojeći programski period“, rekli su iz Ministarstva.

Nakon potpisivanju Memoranduma o razumijevanju između crnogorske Vlade i socijalnih partnera Crne Gore i MOR-a o PDR-u, ustanovljen je Nadzorni odbor za praćenje primjene PDR.

“Nadzorni odbor je tripartitno radno tijelo koje se sastaje dva puta godišnje, nadgleda primjenu PDR i procjenjuje ostvareni napredak. Nakon poslednjeg sastanka Nadzornog odbora za ovu godinu, konstatovano je da je realizovano nekoliko aktivnosti”, dodaje se u soapštenju.

Neke od njih su da su ratifikovane tri MOR konvencije, a u planu je ratifikacija Konvencije o noćnim radnicima.

Organizovana je i dvodnevna obuka za inspektore rada i inspektore poreske uprave o neprijavljenom radu.

U maju je u Crnoj Gori obilježen prvi put Svjetski dan zaštite i zdravlja na radu.

Bonus video: