Za dva lijeka plaćamo 840.000 eura više od susjeda

Ne postoji konkurencija jer se na registraciju tri generički ista lijeka kod Agencije za ljekove čeka više od dvije godine
96 pregleda 0 komentar(a)
ljekovi, Foto: Shutterstock.com
ljekovi, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 07.11.2015. 18:24h

Samo dvije vrste lijeka koje na godišnjem tenderu nabavlja apotekarska ustanova Montefarm, crnogorske poreske obveznike košta u prosjeku 840 hiljada eura više nego što se isti ljekovi nabavljaju u Srbiji, Republici Srpskoj ili Hrvatskoj, saznaju „Vijesti“ iz nekoliko izvora.

Radi se o imatinib kapsulama (120*100mg)- citostatiku, tj. lijeku protiv kancera za koji poreski obveznici plaćajući nabavku Montefarma godišnje izdvoje oko 661,34 hiljade eura i antibiotiku cefiksim (10*400mg) za koji se potroši 331,5 hiljada eura.

Prvi lijek je proizvod švajcarske kompanije Novartis, a drugi mekedonskog Alkaloida. Isporučilac i glavni dobavljač oba lijeka godinama je kompanija Glosarij, čiji je osnivač i vlasnik Branislav-Brano Martinović.

Na godišnjem tenderu Montefarma za ova dva lijeka ne postoji konkurencija proizvoda drugih kompanija i iz drugih država jer se na registraciju tri generički ista lijeka od drugih proizvođača, kao što su, na primjer, Pliva, Krka, Actavis itd. kod Agencije za ljekove i medicinska sredstva čeka već više od dvije godine.

Na godišnjem tenderu Montefarma koji je raspisan tokom prethodne sedmice traži se 325 pakovanja kapsula lijeka imatinib po prosječnoj cijeni od čak 2.034,89 eura, ili za ukupno 661.339 eura. Poređenja radi cijena nabavke iste količine i sadržaja ovog citostatika u BIH košta oko 65 eura, što znači da po osnovu nabavke samo ovog lijeka Crna Gora godišnje preplati skoro 640 hiljada eura.

Sličan je slučaj i kod nabavke 26 hiljada kutija cefiksima po prosječnoj cijeni od 12,75 eura ili za ukupno 331,5 hiljada eura. Drugi proizvođači taj lijek prodaju u zemljama regiona po cijenama od 4,95 eura u Hrvatskoj ili 4,82 eura u Srbiji, pa bi da je to slučaj u Crnoj Gori, godišnja ušteda za crnogorske poreske obveznike iznosila 202 hiljada eura.

Bonus video: