Pola Kolašina pod hipotekom

Jedna od najstarijih i najljepših zgrada u Kolašinu, založena je zbog kredita od 320.000 eura. Još nije prodata, vjerovatno, zbog nedostatka interesovanja
9 komentar(a)
Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović
Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 07.11.2015. 15:44h

Oglašena je prodaja brojnih nekretnina u vlasništvu Opštine Kolašin, jer nijesu u roku vraćeni krediti za koje su garantovali objektima ili zemljištem.

Nova lokalna vlast prije nekoliko dana u gradskoj Skupštini donijela je odluku kojom vraćanje gotovo 6.000.000 eura garantuje sa 200.000 kvadrata u naselju Drijenak.

Ipak, ta odluka samo je kap u moru - na taj način minulih godina opterećene su mnoge nekretnine.

Neke od njih su u centru grada, na vrlo atraktivnim lokacijama i već je oglašena njihova prodaja.

Prema evidenciji Uprave za nekretnine, pod hipotekom je Centar za kulturu, zemljište i objekti na pijaci, kao i poslovna zgrada i plac na lokaciji poznatoj kao Staro vatrogasno.

Kako zalog za kredit od 320.000 eura, koji je lokalna uprava 2008. dobila od CKB-a, poslužila je jedna od najstarijih i najljepših zgrada u gradu, u kojoj su smješteni Centar za kulturu, biblioteka i Zavičajni muzej, ali i njen dvorišni dio.

Zbog kašnjenja od 20-ak mjeseci, CKB je krajem avgusta 2013. godine upozorila Opštinu da će biti prinuđena da počne postupak namirenja duga vansudskom prodajom nepokretnosti, ukoliko se dug od 156.605 eura ne izmiri u roku od 15 dana.

Prošle godine, prema podacima Uprave za nekretnine, najprije je na posjedovni list za taj objekat dopisano obavještenje o početku namirenja, a zatim i obavještenje o prodaji nepokretnosti.

Zgrada, vjerovatno, zbog nedostatka interesovanja, još nije prodata.

Na oko 280 kvadrata zemljišta i poslovnog prostora na lokaciji Staro vatrogasno, upisana je hipoteka 2013. godine u korist Atlas banke.

Tada je Opština uzela kredit od 70.000 eura, sa kamatnom stopom od 10,04 posto i rokom vraćanja od 12 mjeseci.

Zadnji podatak u katastru koji se tiče te nekretnina je - pristajanje na prinudno izvršenje.

Ukupno 11.656 kvadratnih metara zemljišta, poslovnih i pomoćnih objekata u okviru pijace je pod hipotekom. Opterećenje je upisano u korist Holandskog međunarodnog stambenog fonada (DIGH) i Atlas banke.

Opština je prije osam godina od tog fonda uzela kredit od 442.000 eura, kako bi izgradila stambeni prostor za zaposlene u lokalnoj upravi i javnim preduzećima, koji imaju niska primanja, a jedan dio zgrade bio je predviđen i za socijalne slučajeve.

Zgrada još nije ni završena, a dug DIGH godinama se ne vraća redovno.

Iz izvršne vlasti saopštili su da će, uz ostale obaveze, i sve ranije kredite uspjeti da izmire sa 5,7 miona eura, koje će dobiti od Erste banke.

Grupa birača: Istu zemlju dva puta stavljaju pod hipoteku

Iz opozicione Grupe birača, juče su kritikovali to što je glasovima lokalne vladajuće koalicije usvojena odluka o stavljanju pod hipoteku oko 209. 000 kvadrata u Drijenku.

Na dio tog zemljišta, kako su objasnili iz lokalne vlasti, već postoji hipoteka u korist banaka, kojima dugove treba da vrate najnovijim kreditom.

"Donošenje odluke o hipoteci za zemljište, koje je već pod hipotekom, nezakonito je. Čak i laicima je jasno da se hipoteka ne može upisati, dok prethodna ne bude uklonjena. Ko god pokrene ovo pitanje pred Ustavnim sudom dobiće odgovor da je odluka neustavna, a prema propisima, zbog donošenja takvih odluka u SO se uvodi prinudna uprava”, kazali su iz GB.

Predsjednica Opštine Željka Vuksanović, nedavno je odbornicima objasnila da je upis hipoteke u korist države samo jedan od “tehničkih uslova”, da bi Vlada Erste banci poslala državne garancije za odobrenje kredita.

Bonus video: