Milovac: Milijarda za dio autoputa se troši bez skupštinske kontrole

"Prve kontaverze koje se odnose na rentiranje zemljišta za izgradnju kampa, podizvođače i njihove vlasnike pokazuju da je ovaj odbor bio i više nego potreban kako bi se na vrijeme spriječile moguće zloupotrebe državnog novca"
3 komentar(a)
Dejan Milovac, Foto: Arhiva "Vijesti"
Dejan Milovac, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 07.11.2015. 14:55h

Blizu jedne milijarde američkih dolara novca građana Crne Gore biće potrošeno na izgradnju tek jedne četvrtine auto-puta Bar-Boljare gotovo bez ikakve kontrole zakonodavne vlasti, ostavljajući ogroman prostor za zloupotrebe od strane Vlade Crne Gore i sa njome povezanih privilegovanih kompanija i pojedinaca, saopštio je zamjenik izvršnog direktora MANS-a Dejan Milovac.

Navodi da odbijanje Predloga odluke o formiranju posebnog skupštinskog odbora koji bi pratio impletmentaciju Zakona o autoputu, realizaciju Ugovora o kreditu i gradnji, te potrošnju novca iz budžeta, nije iznenađenje za MANS u situaciji "gdje su DPS i njegovi politički sateliti imali većinu".

"Time je još jednom postalo potpuno jasno kome ne odgovara transparentost kompletnog posla i parlamentarna kontrola rada Vlade u ovom investicionom poduhvatu. Pored DPS-a, protiv ove odluke su glasali i pristalice Ivana Brajovića, aktuelnog ministra saobraćaja koji još uvijek od javnosti Crne Gore i Parlamenta krije studiju isplativosti izgradnje dionice Smokovac-Mateševo, ali i druga dokumenta vezana za ovaj projekat", naveo je Milovac.

Upravo zbog toga, MANS je, kako je naveo Milovac, smatrao da proces finansiranja i realizacije jednog ovakvog projekta mora biti pod budnim okom crnogorskog parlamenta, jer se do sada nebrojeno puta dokazalo da je kod krupnih investicija i privatizacija "Vlada Crne Gore otvoreno kršila zakone i propise, prebacujući kompletan teret katastrofalnih posljedica svojih odluka isključivo na građane".

"Stoga ne postoji niti jedan razlog zbog kojega bi građani vjerovali da bi Vlada sastavljena od DPS-a i pristalica Ivana Brajovića u ovom slučaju postupila drugačije, naročito kada je cjelokupni nadzor nad implementacijom projekta pod kontolom samo i isključivo same Vlade Crne Gore. Prve kontaverze koje se odnose na rentiranje zemljišta za izgradnju kampa, podizvođače i njihove vlasnike pokazuju da je ovaj odbor bio i više nego potreban kako bi se na vrijeme spriječile moguće zloupotrebe državnog novca. Informacije o tome ko su mogući podizvođači iz reda domaćih građevinskih kompanija govore da se po pravilu radi o kompanijama koje su do sada nebrojeno puta kršile zakone Crne Gore, bilo da se radi o tenderskim postupcima, zaštiti živiotne sredine ili oblasti izradnje objekata. Takve kompanije će se, umjesto na crnoj listi, naći na listi privilegovanih kompanija koje će nekontrolisano moći da koriste beneficije koje ime je obezbijedila Vlada Crne Gore potpisivanjem sporazuma sa glavnim izvođačem, kineskom kompanijom CRBC", naveo je Milovac.

On je zaključio da će MANS svakako nastaviti da i u narednom periodu insistira na većoj uključenosti Parlamenta u nadgledanju ovog posla, a pored toga će i sam detaljno pratiti sve faze realizacije ove vrijedne investicije.

Bonus video: