Porez na nekretnine veći i do 150 odsto, Novosel: Možda smo malo pretjerali

"Koliko ja trebam da platim za svoju djedovinu koju izgleda hoćete ovako da me natjerate da je prodam. Ovdje se građanima zavlači duboko ruka u džep, hoćete narodu dušu da uzmete"
116 pregleda 16 komentar(a)
Tivat, Foto: Opstinativat.me
Tivat, Foto: Opstinativat.me
Ažurirano: 07.11.2015. 11:21h

Opšte nezadovoljstvo, ogorčenost, veoma emotivna izlaganja, čak i podignute strasti, obilježile su sinoć centralnu javnu raspravu u Tivtu o Nacrtu odluke o izmjenama i dopunama Odluke o porezu na nepokretnosti.

Njome je administracija gradonačelnika Ivana Novosela (DPS) namjerila da značajno poveća u Tivtu ionako visok porez na nepokretnosti, a stopa povećanja, zavisno od kategorije imovine, kreće se od 27 do čak 150 odsto.

"Ovo je samo usklađivanje sa stopama koje je odredio Zakon o porezu na nepokretnosti što na snagu stupa 1. januara. Intencija je da porez na nepokretnosti bude dominantni izvor priohoda opština, pogotovo od 2020. kada se ukidaju komunalije. Nije to baš toliko veliko povećanje kako na prvi pogled izgleda, jer se iznos poreza koriguje i umanjuje nizom faktora - koeficijentom zone, kvaliteta, amortizacijom, primarni stambeni objekat, umanjenje po članovima domaćinstva… Dobro smo vagali i ranije da ovakvim odlukama ne opteretimo građane, ali da ne oštetimo ni budžet Opštine", poručio je Novosel okupljenim i ozlojeđenim građanim, a među kojima je, prvi put u posljednjih desetak godina, bio i veliki broj pristalica, čak i poznatih aktivista vladajuće DPS.

Uslijedilo je pravo “bombardovanje” po gradonačelniku – građani, predstavnici NVO sektora i poneke opozicione partije ukazali su na niz loših riješenja u odluci koja treba da ”do neba” podigne poreze, pogotovo na poljoprivredno, šumsko, neplodno ili zemljište zahvaćeno DUP-ovima, a na kojem se uopšte ne može graditi jer ga Opština nije opremila nikakvom infrastrukturom.

"Povećavate poreske stope od 27 do 150 odsto bez ikakvog osnova jer rast BDP-a i plata nije ni probližan tolikom poskupljenju. U tri godine ste prihod od poreza na nepokretnosti sa 1,37 miliona digli na prošlogodišnjih 2,54 miliona eura i hoćete još. Ugroženi su starosjedioci jer je povećanje poreza od 150 odsto za šumsko i nepolodno zemljište potpuno neprihvatljivo. Sa druge strane, smanjujete i ukidate komunalije i tako častite bogate investitore preko leđa građana", kazao je Mirko Kovaćević iz “Tivatske antikorupcijske akcije”.

Rato Brajković (NOVA) izračunao je da neko ko ma 10.000 kvadrata šume koja nije ni šuma već beskorisna makija, treba da plati 200 eura poreza godišnje, što je po njemu previše, posebno za starosjedioce koji su naslijedili velika imanja od svojih predaka.

Ivan Starčević iz “Matice Boke” i MZ Krtoli iznio je niz predloga kako bi se stanje moglo iznivelisati i učiniti prihvatljivim i za Opštinu i za građane, zaprijetivši da će ukoliko se to ne uradi, odluku oboriti na Upravnom sudu jer nije ispoštovana predviđena procedura učešća NVO sektora u izradi njenog nacrta. Ukazao je da kao sredstvo borbe, imaju i institute građanske inicijative i lokalnog referenduma i opštinare prozvao da se ne oglašavaju kada treba – onda kada se u Podgorici donose zakoni i odluke koje štete primorcima.

Đorđe Živković iz Gradiošnce naveo je da već plaća 1.790 eura poreza godišnje na svoju imovinu, a ako se nova odluka usvoji, dadžbina će narasti na 2.440 eura na godinu.

Anđelka Lukšić iz Lepetana ukazala je da su joj godišnje fiskalne obaveze za neiskoristivu zemlju koju ima po obrncima Vrmca mnogo veće nego za stambeni objekat u kome živi, a Budimir Cupara iz NVO “Arsenal” ukazao da se istim porezom opterećuje i prava građevinska parcela na kojoj se može graditi i ona koja je to samo formalno, ali ne u praksi, jer preko nje prelaze dalekovodi I druga infrastruktura od opšte značaja, pa je građani praktično ne mogu koristiti.

"Vi treba da vidite računa i štitite interese građana jer Vlada vodi računa samo o biznismenima i investitorima, a građani su joj na zadnjem mjestu. Ne bih ja volio da Tivat bude kao Monako jer su iz Monaka svi starosjedioci otišli, baš zbog visokih cijena i poreza koje su im nametnule bogate pridošlice. Trebamo privući ulagače, ali ne treba da baš mi građani “hranimo” investiture", poručio je Matko Petković (URA).

"Stvarno mi je žao ljude-starosjedioce koji imaju puno imanja jer vi već godinama ovako porezima “koljete” starosjedioce. Nešto tu ne štima i čija je to politika da se ovako radi", pitao je Joško Božinović iz Vrijesa, a nekoliko Krtoljana je bijesno mašući poreskim rješenjima, ukazalo da im je Oština prije dvije godine već za čak 500 odsto, podigla porez na nepristupačne i infrastrukturno potpuno neopremljene parcele po brdu, samo zato što ih je DUP-om uvrstila u građevinsko zemljište.

"Koliko ja trebam da platim za svoju djedovinu koju izgleda hoćete ovako da me natjerate da je prodam. Ovdje se građanima zavlači duboko ruka u džep, hoćete narodu dušu da uzmete", rekao je Zoran Đurišić, dok je Mirko Kovačević ukazao da Opština nije spremna da većim porezima optereti strane državljane koji u Tivtu kupuju lukuszne nekretnine za odmor i uživanje.

"Porez je kategorija koja mora da se plaća, veže se za vlasnika nepokretnosti, a ne za stranog ili domaćeg državljanina, članove DPS, pozicije ili opozicije. Moramo odluku zasnovati na zakonu. Nije nam cilj da ugrozimo građane niti nam je cilj da pravimo konflikte. Mogu da pohvalim građane Tivta da su uredne platiše. Pitanje je samo da nađemo pravu mjeru koja neće opteretiti građane, a mislim da smo možda malo pretjerali sa ovim stopama. Sagledaćemo sve primjedbe i ugraditi ono što je opravdano u predlog odluke", kazao je gradonačelnik Novosel.

On je priznao da veliki investitori poput “Orascoma” godinama ne plaćaju porez na nepokretnosti na skoro 7 miliona kvadrata zemljišta koje su zakupili na Luštici, ali je obećao da će se to promijeniti stupanjem na snagu novog zakona od 1. januata, jer će tada “obveznici poreza pored vlasnika, biti i korisnici-zakupci imovine”.

Novosel: Vijesti lažu, građani mu pokazali da pišu istinu

Gradonačelnik se u uvodnom izlaganju, obrušio na “neke novine koje su pisale dezinfomacije i neistine da je porez u Tivtu već višestruko veći nego u drugim gradovima na primorju”.

O tome su inače, pisale samo “Vijesti”.

"To nije tačno i takve dezinformacije nikom ne služe na čast", kazao je Novosel, koga je efektno demantovao mještanin Ilko Petković.

"Za parcelu “šume treće kategorije” od 6.320 kvadrata u Gradiošnici u Tivtu ja plaćam 66 eura poreza godišnje, moj prijatelj za parcelu iste kulture, povšine 5.282 kvadrata u Pobrđu, Grbalj, opština Kotor godišnje plaća 9,51 euro, a drugi čovjek za parcelu iste kulture, 5.333 kvadarata u Zabrđu na Luštici u Herceg Novom godišnje plaća porez od 1,12 eura. Nisu novinari ništa slagali", istakao je Petković.

Bonus video: