Sastanak Ivanovića i Štajnaker: Jačati poljoprivrednu saradnju Crne Gore i Njemačke

Štajnaker je na sastanku predala Ivanoviću pozivno pismo ministra poljoprivrede Njemačke, Krisitjana Šmita, za učešće na ministartskom samitu i Globalnom Forumu o hrani i poljoprivredi koji se održava 16. januara naredne godine u Berlinu
6 komentar(a)
Petar Ivanović, Elizabet Gudrun Štajnaker, Foto: Gov.me
Petar Ivanović, Elizabet Gudrun Štajnaker, Foto: Gov.me
Ažurirano: 06.11.2015. 12:46h

Crna Gora i Njemačka imaju dobru saradnju u oblasti poljoprivrede, pri čemu postoji spremnost za njeno dalje jačanje i unaprijeđenje, ocijenili su ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja, Petar Ivanović i njemački ambasador u Podgorici, Gudrun Elizabet Štajnaker.

“Ivanović i Štajnaker izrazili su zadovoljstvo prijateljskim odnosima Crne Gore i Njemačke, saradnjom u oblasti poljoprivrede i iskazali spremnost za dalje jačanje i unaprijeđenje saradnje dvije zemlje u toj oblasti”, navodi se u saopštenju.

Štajnaker je na sastanku predala Ivanoviću pozivno pismo ministra poljoprivrede Njemačke, Krisitjana Šmita, za učešće na ministartskom samitu i Globalnom Forumu o hrani i poljoprivredi koji se održava 16. januara naredne godine u Berlinu. Tema samita je poljoprivreda i ruralna područja u eri urbanizacije.

“Ivanović se zahvalio na pozivu i podsjetio da Crna Gora ima potpisane sporazume o saradnji sa Bavarskom i Sarlandom, dok su sporazumi sa Donjom Saksonijom i Baden Vitenbergom usaglašeni i njihovo potpisivanje očekuje se u januaru naredne godine, upravo tokom ministarskog samita”, rekli su iz Ministarstva.

Na osnovu potpisanih sporazuma, crnogorski pčelari boravili su Bavarskoj, dok su poljoprivredni proizvođači posjetili Sarland.

“Uspostavljena je i odlična saradnja sa Federalnim institutom za procjenu rizika (BfR) čiji je predsjednik prof. dr Hensel više puta boravio u Crnoj Gori i pružio značajnu pomoć jačanju sistema bezbjednosti hrane. Takođe, više mladih stručnjaka iz Crne Gore boravilo je na specijalističkom usavršavanju u BfR sa kojim je takođe potpisan sporazum o saradnji”, podsjetili su iz Ministarstva.

Sagovornici su se saglasili da se realizacija projekta sa Šumarskim fakultetom Univerziteta u Frajburgu realizuje po planu, kao i da iskustvo Njemačke u izgradnji Sistema za identifikaciju poljoprivrednih parcela (LPIS) i Integrisani administrativni i kontrolni sistem (IAKS) može biti veoma važno za dalje jačanje registara u Direktoratu za IPARD plaćanja.

Bonus video: