Velibor Milošević više neće biti guverner Centralne banke

Prema informacijama „Vijesti“, Velibor Milošević odlazi iz Centralne banke Crne Gore jer je dobio ponudu u privatnom sektoru
312 pregleda 6 komentar(a)
Velibor Milošević, Foto: Savo Prelević
Velibor Milošević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 06.11.2015. 09:52h

Viceguverner Centralne banke (CBCG) za kontrolu bankarskog sistema Velibor Milošević odlučio je da podnose ostavku na tu funkciju o čemu je već obavijestio u pisanoj formi Savjet vrhovne monetarne institucije, saznaju „Vijesti“.

Prema članu 54 Zakona o Centralnoj banci, član Savjeta CBCG koji traži da bude razriješen mora o tome obavijestiti Savjet u pisanoj formi najmanje 60 dana prije podnošenja ostavke Skupštini, koja ga bira na tu poziciju. Prema informacijama „Vijesti“, Milošević odlazi iz Centralne banke jer je dobio ponudu u privatnom sektoru.

Shodno zakonu, član Savjeta ne može biti član organa ili se zaposliti u banci, finansijskoj instituciji i drugom pravnom licu čije poslovanje kontroliše CBCG godinu po prestanku funkcije, osim po odobrenju Savjeta.

Milošević je u CBCG došao u aprilu 2008. godine na predlog manje članice vladajuće koalicije SDP-a pošto joj je u podjeli vlasti pripadala pozicija zamjenika generalnog direktora vrhovne monetarne institucije.

Na toj poziciji tada je zamijenio Gorana Kneževića koji je ujedno obavljao i funkciju glavnog kontrolora bankarskog sistema.

Milošević je u CBCG došao 2008. godine na predlog manje članice vladajuće koalicije, SDP-a

Usvajanjem novog Zakona o CBCG u julu 2008. godine uvedene su funkcije guvernera i dva viceguvernera. Milošević je u oktobru te godine izabran za viceguvernera za kontrolu bankarskog sistema.

Od 2001. do 2008. Milošević je radio za Evropsku komisiju, Evropsku agencija za rekonstrukciju (EAR), njemačku Bagr grupu koja se svojevremeno interesovala za privatizaciju Kombinata alumijuma i Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).

Milošević je tri godine prije dolaska u CBCG bio jedan od najbližih saradnika Duška Kneževića, predsjednika Atlas grupe. Tu je bio na funkcijama direktora Atlas Mont fonda i izvršnog direktora Invest banke Montenegro (IBM).

Milošević je u javnosti nekoliko puta istupao sa stavovima da na crnogorskom bankarskom tržištu i dalje postoji oligopol, odnosno da se banke drže zajedno što onemogućava pad kamatnih stopa.

“Još ne postoji konkurencija u pravom smislu te riječi pa se može zaključiti da se banke i dalje drže zajedno. Takvo ponašanje onemogućava da dođe do značajnijeg pada aktivnih kamatnih stopa. Međutim, s obzirom na to da je nedavno zabilježen pad kamata za nešto više od jednog procentnog poena, želim da vjerujem da će se taj trend nastaviti i da će kamatne stope dostići jedan prihvatljiv nivo”, kazao je Milošević u intervjuju “Vijestima” u januaru.

Novom viceguverneru, prema članu 77 zakona o CBCG, mandat će trajati do isteka mandata člana Savjeta kojeg zamjenjuje. Aktuelnom Savjetu CBCG šestogodišnji mandat ističe u oktobru naredne godine. Član Savjeta može na toj poziciji biti dva mandata.

Bonus video: