Funkcionerima plate veće, ali im naknade smanjuju

Osnovna plata predsjedniku države bila bi 2.000, a premijeru i predsjedniku Skupštine 1.890
83 pregleda 18 komentar(a)
Vlada Crne Gore, Foto: Gov.me
Vlada Crne Gore, Foto: Gov.me
Ažurirano: 06.11.2015. 06:26h

Predlogom zakona o zaradama u javnom sektoru, kojeg je Vlada usvojila juče, povećani su koeficijenti za obračun zarada za većinu državnih funkcionera i službenika u odnosu na početnu verziju.

Ti koeficijenti se množe sa obračunskom vrijednošću koju za svaku godinu utvrđuje Vlada i dobija se osnovna zarada koja bi ovim rješenjem bila povećana. Obračunska vrijednost za bruto zaradu sada iznosi 90 eura, što je oko 63 eura za neto.

Međutim, ministar finansija Radoje Žugić kazao je juče nakon sjedice Vlade da ovaj predlog zakona ne znači da će ukupna primanja državnih službenika biti veća jer se istovremeno ukidaju određene naknade za upravne odbore, komisije, savjete i radna tijela.

Predsjednik države Filip Vujanović, prema posljednjim podacima, ima platu od 1.600 eura. Predlogom zakona njegov koeficijent bi bio 32 pa bi osnovna zarada iznosila 2.016 eura.

Plata premijera Mila Đukanovića iznosi 1.139 eura. Njegov koeficijent bi bio 30, pa bi osnovna zarada bila 1.890 eura. Predsjednik parlamenta Ranko Krivokapić je prijavio zaradu od 1.401 eura, ali bi i on sa koeficijentom od 30 imao osnovicu od 1.890 eura.

Koeficijent Vrhovnog državnog tužioca bio bi 28, poslanika, ministara, predsjednika Senata DRI, ombudsmana i sudija Vrhovnog i Ustavnog suda bili bi 26...

Žugić je naveo da zakon neće povećati javnu potrošnju, već da uvodi pravednost u određivanje zarada i da stvara objektivni sistem nagrađivanja funkcionera i državnih službenika. Planirano je da zakon stupi na snagu od januara naredne godine, a Skupštini će se dostaviti uz predlog budžeta za ovu godinu.

Koeficijenti izjednačeni na 26 za poslanike, ministre, sudije Vrhovnog i Ustavnog suda

U odnosu na raniji predlog koeficijenti bi sada bili povećani predsjedniku države, pomoćnicima minstara, poslanicima, predsjedniku i sudijama Ustavnog suda, Apelacionog, Upravnog i Višeg suda, generalnim sekretarima vlade, Skupštine i predsjednika države, državnim tužiocima... Povećani su i koeficijenti za plate predsjednika opština koje su utvrđuju u zavisnosti od broja stanovnika. Predsjednik opštine do 10.000 stanovnika imaće koeficijent 18, a 25 ako je na čelu grada sa preko 100.000 građana.

Žugić je naveo da se povećava trošak za osnovnu zaradu, a smanjuje na poziciji troškova za rad savjeta, radnih tijela, komisija, upravnih odbora...

“Imaćemo neutralnu poziciju što se tiče likvidnosti, ali i otvoreniji, objektivniji i transparentniji sistem nagrađivanja“, kazao je Žugić, dodajući da neće biti onih sa manjim platama. Zakonom je predviđeno da se plate u javnom sektoru mogu povećati ako je državni budžet uravnotežen ili je ostvaren suficit, a biće smanjene ako budžet ostvari deficit preko nivoa od dva odsto bruto domaćeg proizvoda.

Mijenjaće Zakon o strancima

Vlada je usvojila informaciju o primjeni Zakona o strancima i zadužila ministarstva unutrašnjih poslova i rada i socijalnog staranja da pripreme predlog izmjena ovog zakona u dijelu koji se odnosi na dozvole za privremeni boravak i rad stranaca.

Predsjednicima opština plata će zavisiti od broja stanovnika

Crnogorsko turističko udruženje, kao i Unija poslodavaca, Montenegro biznis alijansa, Savjet stranih investitora i Američka privredna komora u Crnoj Gori, tražile su izmjene zakona, navodeći da ih ograničava u zapošljavanju stranih radnika i izboru direktora stranaca.

Službenicima koji pišu zakone ostaje povećanje zarada

Vlada je produžila važenje odluke o uvećanju zarade državnih službenika koji obavljaju normativno-pravne poslove, koje je trebalo da traje do 31. decembra ove godine. Ovom odlukom su službenicima koji učestvuju u pripremama zakona u ministarstvima i Sekretarijatu za zakonodavstvo zarade uvećane za 30 odsto, a službenicima u Generalnom sekretarijatu Vlade za 20 odsto.

Odobreno je da dva rukovodioca koji, kako je navedeno, obavljaju najsloženije poslove u Ministarstvu poljoprivrede dobiju ukupno 80.000 eura za rješavanje stambenih pitanja. Ovaj novac dobijen je prebacivanjem novca sa stavki konsultantske usluge i izdaci za opremu.

Ministarstvo održivog razvoja i turizma daće 85 hiljada eura za rješavanje stambenih pitanja, ali se ne navodi da li je to za jednog ili više službenika ovog ministarstva. Za ovaj iznos smanjeni su rashodi za ostale usluge u promociji turizma i za konsultantske usluge za životnu sredinu.

Bonus video: