“Južni Jadran” o Ministarstvu finansija: Zašto svjesno krše zakon?

“Pritisak je bio vrlo jak kada se državni organ svjesno opredijelio da krši zakon”
77 pregleda 2 komentar(a)
Lazaret Meljine, Foto: Arhiva Vijesti
Lazaret Meljine, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 05.11.2015. 19:54h

Iz nevladine organizacije “Južni Jadran” konstatovali su da kompanija ruskih državljana Imperio Holding Limite ne može biti vlasnik 5.000 kvadrata zemljišta Lazaret u Meljinama.

Oni su podsjetili da je firma Carine Čedomira Popovića privatizovala Turističko preduzeće Južni Jadran, u sklopu kojeg je bio i Lazaret, ali da tada nijesu platili tržišnu cijenu za zemljište koje mu je pripalo na korišćenje.

Predstavnici NVO podsjećaju da je Ministarstvo finansija usvojilo žalbu ruske firme i donijelo rješenje koje je Imperio Holding umjesto korisnik, postao vlasnik vrijedne zemlje na morskoj obali.

“Uspio je Popović da obmane i rusku firmu Imperio i proda im objekat Lazaret za 12 miliona eura. Problemi su nastali kada su u Upravi za nekretnine Herceg Novi vidjeli da je napravljena greška i njihovim Rješenjem ispravili što je potvrdio i Upravni sud. Nijedna od ovih institucija nije obavijestila državnog tužioca i prijavila moguću zloupotrebu. To je, prije godinu dana, uradila NVO “Južni Jadran” koja zastupa manjinske akcionare, ali odgovora do sada nema”, piše u saopštenju koje potpisuje Nada Popović.

Ona je ocijenila da drugostepeni organ - Ministarstvo finansija nije interesovala ni činjenica da u tom predmetu postoji zabilježba da se vodi upravni postupak i da se po tom pitanju već izjasnio Upravni sud.

“Nema sumnje da je pritisak, kako prodavca i povezanih lica koja stoje iza njega tako i kupca, bio vrlo jak kada se državni organ svjesno opredijelio da krši zakon”, tvrdi se u saopštenju.

Ona je podsjetila da je Popović 2001. godine kupio 31 odsto akcija TUP “Južni Jadran” za oko 237.000 DEM ili za pet odsto od ponuđene početne cijene.