Cezap: Hypo Alpe Adria banka ne poštuje Zakona o konverziji švajcarskih franaka u eure

Predstavnici CEZAP-u su rekli da je banka, umjesto da ponudi nove ugovore klijentima, dala informator o visini duga, a nakon toga anekse ugovora koji sadrže član koji je protivustavan – nevalidan, i koji klijenti samim tim ne mogu potpisati
73 pregleda 5 komentar(a)
Ažurirano: 05.11.2015. 13:43h

Hypo Alpe Adria banka (HAAB) ne poštuje nijedan stav iz Zakona o konverziji švajcarskih franaka u eure, uprkos jasno utvrđenim obavezama, saopšteno je iz Centra za zaštitu potrošača (CEZAP).

Iz CEZAP-a je saopšteno da je taj Zakon stupio na snagu 22. avgusta i obuhvata sve kredite koje su komercijalne banke odobrile klijentima u stranoj valuti, odnosno u švajcarskim francima (CHF).

“Takođe, komercijalne banke su po Zakonu dužne da u roku od 30 dana od njegovog stupanja na snagu realizuju konverziju svih kredita iz švajcarskih franaka u eure, a u roku od 45 dana, odnosno do 6. oktobra, da ponude korisnicima kredita nove ugovore o konverziji i reprogramu”, navodi se u saopštenju.

Predstavnici CEZAP-u su rekli da je banka, umjesto da ponudi nove ugovore klijentima, dala informator o visini duga, a nakon toga anekse ugovora koji sadrže član koji je protivustavan – nevalidan, i koji klijenti samim tim ne mogu potpisati.

“Šta je cilj ovakvog ugovora? Da se klijenti isprepadaju i opet prevare, i tako ne potpišu ugovore i ostanu vezani za CHF”, smatraju u CEZAP-u.

HAAB, kako se ocjenjuje, diskriminiše najranjiviju kategoriju klijenata koji nijesu mogli da vraćaju kredite, jer ih je HAAB dovela u takvu situaciju, odnosno ugovori su prebačeni na drugo preduzeće Hetu, u okviru Hypo grupe.

“Zakonom su obuhvaćeni svi krediti, a to šta je HAAB sa njima radila, klijentima nije bitno, jer ako su ih ustupili očekuju dobit, a ako su ih prodali, a tvrde da jesu, tim bolje, ostvarili su profit. Zakon o konverziji kredita iz CHF-a u eure se zasniva na ugovoru o kreditu koji su klijenti zaključili sa HAAB, sve ostalo klijente ne interesuje”, smatraju u CEZAP-u.

Ranije se, kako se dodaje, osnivač zvao Hypo Alpe Adria Leasing, a sada Heta Asset Resolution, sa istim matičnim brojem.

“HAAB u potpunosti ignoriše kategoriju klijenata koji su otplatili, zatvorili, likvidirali kredit i ispunili obaveze prema banci, iako su platili više nego što bi bio slučaj da je kredit zaključen u eurima. Mnogi od njih su, vidjevši kuda vodi švajcarski franak, zaduživali se kod drugih banaka, prodavali imovinu da bi spasili sebe iz 'živog pijeska'. Jasno je da se Zakon odnosi i na ovu kategoriju klijenata“, objasnili su iz CEZAP-a.

Nadzor nad primjenom zakona ima Centralna banka (CBCG), sa obavezom da u roku od 30 dana od njegovog stupanja na snagu, donese bliže propise o načinu nadzora i uradi kontrolu ponuđenih aneksa koje je HAAB ponudila klijentima, i o tome dostavi poseban izvještaj Skupštini.

„To je njena nadležnost, a ne da tumači zakon. A šta radi CBCG? Zakon o konverziji je dao rokove za HAAB, šta je sa rokovima koji se ne poštuju? Kada klijent kasni jedan dan, ide zatezna kamata, o čemu se tu radi“, pitali su iz CEZAP-a.

Sada, kako su naveli, postoji jedna poljana bez rokova, a to sve dozvoljava CBCG, koja neobavljajući svoju funkciju amnestira HAAB.

„Ko je odgovoran za probijanje zakonskih rokova? CBCG sve to dozvoljava na štetu građana Crne Gore“, smatraju u CEZAP-u.

CBCG je, kako su rekli, amnestirala HAAB da do 6. oktobra ne obavi konverziju.

„Šta znači saopštenje od CBCG da niko neće zakasniti za konverziju, a krajnji rok je 6. oktobar. Ko je odgovoran za probijanje rokova“, pitali su iz CEZAP-a.

Zakon je, kako se zaključuje, jasan i apsolutno važi za sve kredite, i one koji su u HAAB i one koji su ustupljeni, one koji su prodati i one koji su zatvoreni, odnosno otplaćeni ili likvidirani.

Bonus video: