Berane: Smanjili dug prvi put u posljednjih nekoliko godina

Oni su naveli da se nova administracija, od stupanja na dužnost 28. maja prošle godine, suočila sa nagomilanim obavezama koje su konstantno rasle zbog ranije odluke da se ne uplaćuju porezi i doprinosi za zarade zaposlenih i organima lokalne uprave na teret poslodavca
66 pregleda 1 komentar(a)
Opština Berane, Foto: Arhiva Vijesti
Opština Berane, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 05.11.2015. 12:55h

Neizmirene obaveze Opštine Berane na kraju trećeg kvartala iznosile su 10,97 miliona eura, što je 4,29 hiljada eura manje nego na kraju drugog tromjesečja, saopštili su predstavnici te lokalne samouprave.

"Opština Berane je, prvi put u poslednjih nekoliko godina, zabilježila pad neizmirenih obaveza na kraju kvartala”, navodi se u saopštenju.

Neizmirene obaveze Opštine Berane, čiji se najveći dio odnosi na bruto zarade i doprinose, prethodnih nekoliko godina su bile u stalnom porastu.

“Taj trend je konačno zaustavljen”, kazali su predstavnici Opštine.

Oni su naveli da se nova administracija, od stupanja na dužnost 28. maja prošle godine, suočila sa nagomilanim obavezama koje su konstantno rasle zbog ranije odluke da se ne uplaćuju porezi i doprinosi za zarade zaposlenih i organima lokalne uprave na teret poslodavca.

“Ministarstvu finansija, koje kvartalno objavljuje podatke o stanju lokalnih javnih prihoda, nijesu dostavljani ispravni podaci, pa su neizmirene obaveze između prva dva kvartala prošle godine doživjele rast od 1,44 miliona eura”, kazali su predstavnici Opštine.

Oni su rekli da su tada otkrili i Ministarstvu finansija prijavili prikrivane obaveze poput onih za zakup prostora za Višu medicinsku školu, račune za električnu energiju, zgradu penzionera, Studiju izvodljivosti projekta gradskog sistema centralnog grijanja i obaveze za nasipanje puteva u predizbornom periodu.

“S obzirom na velike, neprovjerene iznose, ove posljednje su takođe predmet sudskih procesa”, dodali su iz Opštine.

Iz Opštine su kazali da je za poslednjih 18 mjeseci rada stare administracije, od 31. decembra 2012. godine do 30. juna prošle godine, dug porastao sa 6,28 miliona eura na 9,19 miliona eura ili 46,2 odsto sa tendencijom rasta.

“Povećanje duga u prvih 18 mjeseci našeg rada je 1,79 miliona eura ili 19,4 odsto, ali je trend rasta konačno zaustavljen i u sledećim kvartalima iznos neizmirenih obaveza će nastaviti da se umanjuje”, dodaje se u saopštenju.

Iz Opštine su kazali da su se potpisivanjem ugovora o reprogramu poreskog duga sa Ministarstvom finansija, obavezali da na zarade uplaćujemo pune poreze i doprinose.

“Opština Berane je uplatila bruto plate za prva tri mjeseca ove godine, što je takođe prvi put posle nekoliko godina”, naveli su iz Opštine.

Lokalne javne finansije su, kako su podsjetili iz Opštine, kompleksna materija, koja ne može da se riješi preko noći.

“Stabilizaciji budžeta smo prišli ozbiljno i sistematski. Godine rasta neizmirenih obaveza su iza nas i polako se okrećemo ka novima izazovima, u prvom redu ka povećanju prihoda i oživljavanju lokalne ekonomije”, zaključili su iz Opštini.

Bonus video: