Zakon o strancima loš za poslovanje

Poslodavci ne mogu zaposliti strane radnike i direktore ako takvih osoba ima na birou rada
56 pregleda 5 komentar(a)
Miroslav Hiršl, Foto: Arhiva "Vijesti"
Miroslav Hiršl, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 04.11.2015. 19:58h

Zakon o strancima utiče na svakog stranca koji ulaže u Crnu Goru i trebalo bi svi zajedno da rade na privlačenju stranih investicija, a regulativa da omogući takav ambijent. Nažalost, to još nije slučaj sa ovim Zakonom, kazao je “Vijestima” predsjednik Upravnog odbora Savjeta stranih investitora Miroslav Hiršl

Zakon je prvo stupio na snagu 1. aprila ali je zbog protesta udruženja poslodavaca i investitora njegova primjena odložena za 1. nevembar. Poslodavcima i sada smeta što ne mogu zaposliti strane radnike pa čak i direktore strance ako osoba tih kvalifikacija postoji na birou rada.

Hiršl je kazao da je Vlada pokazala spremnost da razmotri primjedbe predstavljene u Pozicionom dokumentu kojeg su u vezi sa Zakonom o strancima pripremili Unija poslodavaca, Montenegro biznis alijansa, Savjet stranih investitora i Američka privredna komora u Crnoj Gori, ali da je Zakon stupio na snagu.

“Kao što se i ranije dešavalo, praksa će bolje od riječi ukazati na konkretne prepreke u realizaciji pitanja iznijetih u Pozicionom dokumentu. Budući da smo zastupnici stranih investitora, naša uloga je da iniciramo diskusije i predlažemo rješenja i da na taj način pomažemo odgovornim predlagačima politika da pravovremeno djeluju ako je potrebno. Vlada je bila više nego spremna da uvaži naše predloge u vezi sa unapređenjem poslovnog ambijenta u Crnoj Gori u prethodnom periodu i ne smatramo da će u ovom slučaju biti drugačije. Nikada nije kasno za donošenje dobrih i mudrih odluka i unaprijed se radujemo tome”, kazao je Hiršl.

On je naveo da su iz Vlade dobili jasan odgovor da će nadležna ministarstva željeti da razgovaraju o tome kako da se prevaziđu ova sporna pitanja.

“Zato vjerujemo da Vlada razumije i dijeli naše mišljenje o neophodnosti preduzimanja daljih koraka u vezi sa unapređenjem poslovnog ambijenta u Crnoj Gori”, kazao je Hiršl.

Predsjednika Crnogorskog turističkog udruženja Žarko Radulović je prije dva dana naveo da je zakon loš, da predstavlja biznis barijeru koja će ugroziti narednu turističku sezonu jer ograničava poslodavce da zaposle kvalitetnu radnu snagu iz inostranstva.

Montenegro biznis alijansa saopštila je juče da je dobro što je Crna Gora napredovala na Doing business listi Svjetske banke, ali da se istovremeno Zakonom o strancima onemogućava stranim investitorima da ulažu kapital.

“Zakon o strancima ne dozvoljava stranim investitorima da vode svoju politiku zapošljavanja. Čak im se tim Zakonom zabranjuje da biraju svoj rukovodeći kadar”, naveli su iz MBA.

Kovačević: Stvaramo ambijent za sve građane, a ne pojedince

Novi Zakon o strancima reguliše zapošljavanje stranaca u Crnoj Gori u skladu sa pravilima zemalja EU, navedeno je u odgovoru ministra za rad i socijalno staranje Zorice Kovačević na kritike predsjednika CTU Žarka Radulovića.

“Sa aspekta Ministarstva, kao institucije koja vodi brigu o nezaposlenim licima koja kod naših poslodavca nijesu mogla i ne mogu naći zaposlenje, o bivšim zaposlenim pri ostvarivanju njihovih prava iz radnog odnosa za koja su ostali uskraćeni zbog 'pravila' poslodavaca, o penzionerima koji ne mogu da ostvare pravo na punu ili djelimičnu penziju opet zbog 'pravila' poslodavaca koji nijesu ispoštovali zakonske obaveze i slično, sve ovo čini poslovni ambijent, poštovani gospodine Raduloviću, jer cilj Vlade i njene ekonomske politike nije stvaranje poslovnog ambijenta za pojedinca, već za svaku porodicu i sve stanovnike Crne Gore”, kazala je Kovačević.

Ona je navela da Radulovićevom poslovnom ambijentu ne odgovaraju srednjoškolci koji završe ugostiteljske škole i osvajaju brojne medalje na takmičnjima van Crne Gore, koji završavaju fakultete za turizam i znaju strane jezike.

Bonus video: