Kredit sedam miliona, hipoteka na hotel

Iz Prime su ocijenili da su kršenjem akcionarskih prava donijete odluke koje mogu zapečatiti sudbinu kompanije Centar Igalo
122 pregleda 3 komentar(a)
Palmon bay, Foto: Palmonbayspa.com
Palmon bay, Foto: Palmonbayspa.com
Ažurirano: 03.11.2015. 20:06h

Skupština akcionara Centra Igalo, kompanije koja je vlasnik renoviranog hotela poznatog kao Palmon bay u Igalu, donijela je juče odluku o kreditnom zaduženju u iznosu od sedam miliona eura.

Kompanijom iz Igala većinski od 2007. gazduje bivše HTP Primorje, a danas kompanija „Primorje hotels &restaurants“.

Godišnja kamata na kredit iznosi sedam odsto, uz hipoteku na hotel Palmon bay.

Iz kompanije Prima, koja upravlja HLT fondom, koji je drugi po veličini akcionar kompanije iz Igala, saopštili su “Vijestima” da je ”beskrupuloznim kršenjem akcionarskih prava nezakonitog vlasnika većinskog paketa akcija” HTP Primorja, donijete odluke koje mogu zapečatiti sudbinu kompanije Centar Igalo, a akcionare tog društva dovesti u situaciju da akcije postanu bezvrijedne.

“Donijete su odluke da se Centar Igalo zaduži sedam miliona eura i da se šest miliona eura plati Primorju po osnovu investicionih ulaganja, na koja je ta kompanija inače bila obavezana ugovorom koji je potpisala sa Savjetom za privatizaciju”, naveli su iz Prime.

Iz tog društva naglašavaju da je većinski vlasnik zloupotrijebio svoju poziciju i izglasao da sam sebi isplati šest miliona eura.

“Na ovaj način izigrani su kako interesi manjinskih akcionara, tako i ugovor sa Savjetom za privatizaciju, jer je cjelokupna rekonstrukcija finansirana sredstvima samog Centra Igalo”, dodali su iz Prime.

O mogućem “izigravanju” privatizacionog ugovora iz Prime su prošle sedmice upoznali dopisom Savjet za privatizaciju i kapitalne investicije, ali u toj instituciji ovoj problem još nije došao na dnevni red.

Iz Savjeta za privatizaciju “Vijestima” su prošle sedmice kazali da je njihova Komisija utvrdila ranije da je investitor ispunio svoje obaveze, a da nijesu još upoznati sa nikakvim novim zahtjevom iz društva koje upravlja HLT-om.

Božidar Draganić predsjednik borda “Primorje hotels &restaurants rekao je da su uspjeli da izgrade hotel “i stvore novu vrijednost, za razliku od društva Prima koje je upravljalo vrijednom imovinom, ali nikad nije uspjelo da stvori novu vrijednost”.

Iz Prime su pozvali državnog tužioca da preduzme radnje kojima će se sankcionisati evidentno nezakonito postupanje Primorja u posljednjih pet godina.

Bila blokirana trgovina akcijama

Iz Prime pretpostavljaju da su isti akteri iz menadžmenta Primorja i Centra Igalo izdejstvovali privremenu blokadu trgovanja akcijama (na Montenegroberzi-prim, aut) ovog emitenta u petak, koja je nakon provjere, ukinuta u ponedjeljak, zbog nezakonitosti.

“Ovim odlukama stvoreni su uslovi da se u periodu od dvije do tri godine, zbog nemogućnosti vraćanja kredita, pokrene naplata potraživanja od strane banke. Smatramo da je ovo unaprijed isplanirana akcija, te upozoravamo potencijalne banke kreditore da ne ulaze u ovaj krajnje sumnjiv i dokazaćemo nezakonit posao”, poručili su iz Prime.

Bonus video: