Radnici Košute najavili radikalizaciju protesta

Bivši radnici traže kraj agonije koja traje već 20 godina, isplatu otpremnina i povezivanje radnog staža. Opštinari će zahtjev prenijeti nadležnima
96 pregleda 2 komentar(a)
Košuta Cetinje protest, Foto: Trust agency
Košuta Cetinje protest, Foto: Trust agency
Ažurirano: 03.11.2015. 09:00h

Predstavnici bivših radnika Košute sa Cetinja najavili su juče radikalizaciju protesta i mogući štrajk glađu ispred Opštine dok se ne riješi njihov problem koji traje već 20 godina. Oni traže otpremnine u iznosu od 200 do 400 eura po godini radnog staža, kao i povezivanje penzionog staža za vrijeme stečajnog postupka od 1996. do 2005. godine.

Oko 150 bivših radnika juče su imali protestnu šetnju od fabrike Košuta do zgrade Prijestonice Cetinje. Pravni zastupnik bivših radnika Petar Martinović kazao je "Vijestima" da je protest organizovan jer je došlo do prodaje fabrike Košuta u cilju namirenja stečajnih povjerilaca preduzeća koje je stupilo na mjesto Košute - Montenegro modern shoes (MNSH) kod kojeg nije u potpunosti okončan stečajni postupak.

"Radnici Košute - stečajci već 20 godina pokušavaju da ostvare prava koja je Montenegro modern shoes ostvario vrlo lako, i to blago rečeno diskutabilnim stečajnim postupkom, kao i prodajom gotovo cjelokupne imovine koja je pripadala Košuti i njenim obespravljenim radnicima”, kazao je Martinović.

On je naveo da opštinski funkcioneri nijesu očekivali revolt osiromašenih i obespravljenih radnika i da su ih primili na razgovor.

"Postignut je privremeni sporazum, da im se dostavi inicijativa u vidu predloga za rješavanje ove nesvakidašnje situacije. Predlog će biti dostavljen i sadržaće ove zahtjeve za isplatu po godini radnog staža i povezivanje staža za period trajanja stečaja”, kazao je Martinović.

Čelnici Opštine, kako je naveo, obećali su da će prenijeti nadređenima zahtjeve kao i to da će ukoliko bude bilo potrebe podržati i predlog da se u Skupštini usvoji leks specijalis zakon za isplatu otpremnina stečajcima Košute.

Martinović je naveo da su bivši radnici spremni da, ukoliko im se u najkraćem roku ne ispune zahtjevi, započnu i štrajk glađu.

"MMSH je prodao gotovo sve poslovne prostore i mašine Košute, a imali su znatno manji broj radnika i vrlo diskutabilan dug prema svojim povjeriocima", naveo je Martinović.

Bonus video: