ZZZ izdvaja 1,35 miliona eura za pet programa zapošljavanja

„U programe javnih radova, osposobljavanje za samostalan rad, osposobljavanje za rad kod poslodavca, obrazovanje i osposobljavanje odraslih i pilot projekat Aktivacija korisnika MOP-a bice uključen 1.131 nezaposleni sa sjevera i manje razvijenih opština i 489 iz centralne i južne regije“, kaže se u saopštenju
53 pregleda 0 komentar(a)
Zavod za zapošljavanje Crne Gore (Novine)
Zavod za zapošljavanje Crne Gore (Novine)
Ažurirano: 02.11.2015. 17:34h

Upravni odbor Zavoda za zapošljavanje (ZZZ) danas je donio odluku o realizaciji pet programa aktivne politike zapošljavanja, kojima će biti obuhvaćeno 1.620 nezaposlenih sa evidencije.

ZZZ će za to, kako je saopšteno, usmjeriti 1.350.000 eura.

„U programe javnih radova, osposobljavanje za samostalan rad, osposobljavanje za rad kod poslodavca, obrazovanje i osposobljavanje odraslih i pilot projekat Aktivacija korisnika MOP-a bice uključen 1.131 nezaposleni sa sjevera i manje razvijenih opština i 489 iz centralne i južne regije“, kaže se u saopštenju.

Nakon potpisivanja ugovora o realizaciji programa očekuje se zapošljavanje oko 1.000 osoba, na period od dva mjeseca do godine, neki i na neodređeno.

„Upravni odbor odobrio je dodjelu bespovratnih sredstava, grant šema, licima sa invaliditetom u iznosu od dva miliona eura. Poziv će sjutra javno biti objavljen. Članovi UO ZZZ pozitivnim su ocijenili izvještaj DRI vezan za efikasnost korišćenja sredstava od doprinosa za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje lica sa invaliditetom, uz preporuku jačanja kapaciteta Fonda za veću iskorišćenost sredstava“, navode iz ZZZ.

Kako se navodi, revizori su tokom tromjesečne kontrole utvrdili da ZZZ radi na zakonit način.

Upravni odbor je, dodaje se, naglasio uzroke nezaposlenosti.

„Posle duže vremena nezaposlenost je rasla i u ljetnim mjesecima. Ove sezone, zbog Zakona o strancima, nerezidenti su imali prednost u odnosu na domaću radnu snagu. Na evidenciju se prijavljuju majke sa troje i više djece radi sticanja prava na nadoknadu po Zakonu o socijalnoj i dječjoj zaštiti. Korisnici socijale redovno se javljaju zbog restriktivnih mjera u ostvarivanju ovog prava“, navedneo je u saopštenju.

Kako se dodaje, povećava se i broj nezaposlenih visokoškolaca – prije mjesec bilo ih je 3.300, a danas 4.500.

„Upravni odbor odobrio je finansiranje pet kredita za samozapošljavanje, u vrijednosti od 30.000 eura, čime će biti otvoreno šest novih radnih mjesta“, saopšteno je iz ZZZ.

Bonus video: