Akcionari Centra Igalo založili bi hotel Palmon bay za kredit

Iz društva Prima, drugog po veličini akcionara u Centru Igalo, nezadovoljni su "nezakonitim predlozima odluka"
234 pregleda 2 komentar(a)
Palmon bay, Foto: Palmonbayspa.com
Palmon bay, Foto: Palmonbayspa.com
Ažurirano: 31.10.2015. 18:59h

Skupština akcionara Centra Igalo, kompanije koja je vlasnik hotela Palmon bay u Igalu, zakazana je za ponedjeljak, a na dnevnom redu je odluka o odobravanju zaduživanja preduzeća za sedam miliona eura. Godišnja kamata na kredit iznosi sedam odsto, uz hipoteku na hotel Palmon bay.

Tačkom 7 dnevnog reda skupštine akcionara predviđeno je, takođe, donošenje odluke o zaključenju ugovora o regulisanju međusobnih prava i obaveza između preduzeća i investitora kojom je predviđeno da Centar Igalo investitoru „Primorje hotels &restaurants“ (bivše HTP Primorje), po osnovu investicija u rekonstrukciju plati šest miliona eura u prvoj fazi, a ostatak nakon okončanja ostalih poslova na rekonstrukciji.

Iz društva Prima koje upravlja Otvorenim investicionim fondom HLT, drugog po veličini akcionara u Centru Igalo saopštili su da su upoznali Savjet za privatizaciju, kako tvrde, „nezakonitim predlozima odluka“.

"Ovaj put iskreno očekujemo reakciju Savjeta koja je u dosadašnjem periodu izostala iz nama nepoznatih razloga. Predlozi odluka su koncipirani tako da se obesmisli duh i smisao Ugovora za prodaju akcija od 17. januara 2007. time što će se Odlukom o zaduživanju omogućiti da se društvo Centar Igalo zaduži za sedam miliona eura, s tim da se uspostavi hipoteka na rekonstruisani hotel. Dakle, opteretiće se imovina društva Centar Igalo, što je suprotno ugovoru o prodaji akcija“, saopštio je „Vijestima“ direktor Prime, Vitomir Joksimović.

On je kazao da se drugim predlogom želi postići da se novac od zajma iskoristi tako što će se šest miliona vratiti investitoru.

"Osim toga u revizorskom izvještaju Centra Igalo za 2014. je jasno navedeno da je investitoru već pozajmljen milion eura čije vraćanje je već dva puta prolongirano“, dodao je Joksimović. Proizlazi, kako dodaje, da će „nazovi investitor” dobiti od Centra Igalo sedam miliona eura, što pokriva kompletnu investiciju koji je po nalazu Komisije Savjeta za privatizaciju 8. maja ove godine iznosila oko 6,8 miliona eura.

"Ukoliko se ove nezakonite odluke sprovedu jasno je da ćemo doći u situaciju da navodni investitor, HTP Primorje, suprotno ugovoru za prodaju akcija Centra Igalo, nije uložio ni jedan jedini euro, već je rekonstrukciju finansiralo samo društvo Centar Igalo“, tvrdi Joksimović.

On je uputio apel državnom tužiocu „da u konkretnom slučaju preduzme radnje kojima će se sankcionisati evidentno nezakonito postupanje navedenih lica u posljednjih pet godina“.

Iz Prime su banke potencijalne kreditore upozorili da ne zaključuju nezakonite ugovore i ne uvlače se u sudski proces.

Stvorili novu vrijednost

Predsjednik borda direktora kompanije Primorje hotels &restaurants Božidar Draganić saopštio je “Vijestima” da su uspjeli da izgrade hotel “i stvore novu vrijednost, za razliku od Prime koja je upravljala vrijednom imovinom, ali nikad nije uspjela da stvori novu vrijednost”.

Iz Savjeta za privatizaciju kazali su da je njihova Komisija utvrdila ranije da je investitor ispunio obaveze, a nijesu još upoznati sa novim zahtjevom Prime.

Nastoji se nanijeti šteta manjinskim akcionarima

Joksimović je podsjetio da je Prima protiv biznismena Denisa Mandića, Aleksandra Belevića i Božidara Draganića, podnijela još u avgustu 2010. godine krivičnu prijavu zbog štete koju su nanijeli HLT fondu prodajom akcija HTP Primorja i Centra Igalo firmi povezanoj sa Mandićem.

Prijava je podnijeta i protiv Ane Bućin, nekadašnje predsjednice Nadzornog odbora HLT-a čiji je suprug Dragan Bućin direktor Primorja i predsjednik odbora direktora Centra.

„Ukoliko se konačno ne stane na put ovoj družini koja očigledno uživa nečiju veliku zaštitu, doći će do još jedne prevarantske aktivnosti. Već je nanijeta šteta akcionarima HLT-a kojih je 36 hiljada, a završnom fazomse nastoji nanijeti šteta i manjinskim akcionarima Centra, a time i HLT fonda“, tvrdi Joksimović.

Bonus video: