Konzorcijumu za Institut ostavljen rok da potpiše ugovor sa Vladom

Investitor navodno zabrinut za budućnost investicije u Crnoj Gori zbog protesta dijela opozicije
55 pregleda 4 komentar(a)
Branko Vujović, Foto: Luka Zeković
Branko Vujović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 31.10.2015. 18:25h

Kupcu Instituta “Simo Milošević”, britanskom konzorcijumu International Wellness Group Limited (IWG) ostavljen je rok do 16. novembra da potpiše kupoprodajni ugovor sa Vladom, rekao je “Vijestima”, predsjednik Tenderske komisije, Branko Vujović.

“Odgovorili smo im da je to krajni rok. Oni su prethodno iskazali zabrinutost za budućnost svoje investicije u Crnoj Gori zbog protesta dijela opozicije, jer se informacija o tome pojavila i na Londonskoj berzi”, objasnio je Vujović.

On je dodao da je na upit investitora odgovoreno da je stanje u Crnoj Gori stabilno, o čemu se IWG može informisati i u svojoj ambasadi.

“Tvrdimo da sa naše strane nema razloga da se ne realizuje sve ono što je ugovorom definisano”, istakao je Vujović.

Vlada je još u avgustu odobrila prodaju većinskog državnog paketa akcija Instituta konzorcijumu IWG za deset miliona eura.

U pregovorima sa IWG, koji je jedini dostavilo ponudu, na posljednjem tenderu, Tenderska komisija usaglasila je osnovne elemente ugovora koji uključuju i obavezu ponuđača da realizuje minimalna ulaganja od 50 miliona eura u roku od pet godina od preuzimanja Instituta.

Realizovanim investicijama trebalo bi da se podigne kvalitet usluga lječilišta iz Igala na četiri zvjezdice, a Vile Galeb na pet zvjezdica.

Skupština Opštine Herceg Novi je dva puta vanredno zasjedala zbog privatizacije Instituta. Na sjednici 29. maja donijeta je odluka da traže od Vlade da obustavi dalji postupak privatizacije Instituta Igalo, poništi tenderski postupak i razmotri druge načine unapređenja uslova rada Instituta.

Na sjednici u septembru odbornici su podržali prodaju, odnosno većinom glasova odbornika vladajuće koalicije (DPS i Izbor) odbijen je predlog SNP-a da SO predloži Vladi da obustavi dalji postupak privatizacije Instituta zbog njegove štetnosti po opštinu i državu.

Opozicioni odbornici su tvrdili da je glavna namjera IWG da na zemljištu Instituta gradi stanove za prodaju, a ne razvoj zdravstvenog turizma.

Sindikat Instituta ne zna šta piše u kupoprodajnom ugovoru

Iz Sindikata Instituta saopštili su da i pored svih nastojanja i obećanja, nijesu imali priliku da se upoznaju sa sadržajem kupoprodajnog ugovora, ni sa njegovim izmjenama, pa nijesu mogli ni imati primjedbe na njega.

Oni podsjećaju da imaju svoje zahtjeve za koje očekuju da će ih investitor ispuniti u slučaju kupovine.

“Sindikat Instituta je na sjednici održanoj sa potencijalnim kupcima 28. aprila, uz prisustvo gospodina Vujovića, dobio odgovore na ranije upućene zahtjeve, na osnovu kojih je konstatovao da u ponuđenom programu privatizacije i dobijenim odgovorima nije prepoznao interes ni izvjesnost ispunjavanja očekivanja radnika Instituta. Od navedenog datuma, Sindikat nije imao kontakte ni sa ponuđačem niti sa gospodinom Vujovićem“, navedeno je u saopštenju Sindikalne organizacije.

Bonus video: