Drugi blok TE će graditi kompanija u vlasništvu države i EPCG

"Država će za izgradnju obezbijediti novac iz prihoda koji joj pripadaju po osnovu vlasništva u EPCG. Najmanje 65 odsto finansiranja projekta će se obezbijediti iz kredita. Preostalih 35 odsto, od kojih najmanje 15, finansiraće se iz sopstvenih sredstava nove kompanije"
1 komentar(a)
TE Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
TE Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 30.10.2015. 15:11h

Premijer Milo Đukanović kazao je da će se formirati posebna projektna kompanija (društvo posebne namjene) koja će graditi drugi blok Termoelektrane (TE) u Pljevljima u kojoj će država imati 51 odsto vlasništva, dok će ostatak od 49 osto biti u vlasništvu Elektroprivrede (EPCG).

"Država će za izgradnju obezbijediti novac iz prihoda koji joj pripadaju po osnovu vlasništva u EPCG. Najmanje 65 odsto finansiranja projekta će se obezbijediti iz kredita. Preostalih 35 odsto, od kojih najmanje 15, finansiraće se iz sopstvenih sredstava nove kompanije", rekao je Đukanović danas na premijerskom satu.

Nezavisni poslanik Damir Šehović je u ime kluba nezavisnih poslanika pitao Đukanovića koji su najbitniji elementi uslova saradnje između države i italijanske kompanije A2A koja je partner u EPCG, da li je projekat izgradnje drugog bloka TE isplativi i koliko košta.

Premijer je objasnio da će EPCG otkupljivati svu struju koju nova kompanija bude proizvela po cijeni koja će biti utvrđena po troškovnom principu da bi se obezbijedilo funkcionisanje te kompanije.

Vlada i italijanska kompanija A2A postigli su dogovor sredinom mjeseca da nastave zajedničku saradnju još pet godina od momenta kada potpišu novi ugovor do kraja godine.

Đukanović je podsjetio da je koordinaciju u pregovorima sa češkom firmom Škoda prahom, koja treba da isporuči opremu za drugi blok TE, dodijeljena predsjedniku Odbora direktora EPCG koji uz podršku menadžmeta do 15. decembra treba da definiše ugovor sa isporučiocem opreme i da ga dostavi odboru direktora.

Dodao je da "put opcija" u slučaju promijenjenih okolnosti ne omogućava A2A pravo na arbitražu, dok bi država isplatila 250 miliona u sedam godišnjih rata.

"Sada se radi na izradi seta dokumenata - novi akcionarski ugovor, ugovor o upravljanju i biznis plan. Oni će biti osnova za praćenje kvaliteta rada menadžemta. Država će insistirati da sastavni dio biznis plana budu ostali razvojni projekti iz energetike o kojima će se imati detaljnije informacije do kraja godine", kazao je Đukanović.

Cijena izgradnje novog bloka biće, prema njegovim riječima, definisana kroz završne pregovore sa Škodom prahom.

Šehović je kazao da je važno da je država očuvala strateško partnerstvo sa A2A i da je maksimalno zaštitila državne interese, te da je važno da je izgradnja drugog bloka za državu isplativa.

"Za uvoznički lobi to nije isplativo. Taj lobi pokušava preko nekih partija, nevladinih organizacija i medija da pokvari posao", istakao je Šehović.

Na pitanje Izeta Bralića koliko iznose dugovanja Fonda zdravstva, Đukanović je kazao da je Fond na kraju prošle godine dugovao 46,3 miliona eura, a da je Vlada ove godine iz budžeta opredijelila 36 miliona za pokriće tih dugova kako bi Fond nesmetano funkcionisao.

Bonus video: