Na ambalaži za tonus hljeb poruke kojima se obmanjuju potrošači

Tonus hljeb u Crnoj Gori proizvodi pekara Trivit iz Bečeja, koja je kupila Nikšićku pekaru
417 pregleda 9 komentar(a)
tonus hljeb, Foto: Tonushleb.rs
tonus hljeb, Foto: Tonushleb.rs
Ažurirano: 30.10.2015. 15:35h

Inspekcijskim nadzorom Uprave za inspekcijske poslove utvrđeno je da se proizvođač hljeba Tonus, preduzeće DOO “Trivit CG“, nije pridržavalo propisa koji regulišu oglašavanje na osnovu Zakona o zaštiti potrošača, saopšteno je iz Ministarstva ekonomije.

To Ministarstvo je ranije saopštilo da je proizvođač tonus hljeba, kompanija Trivit, oglašavao prodaju u suprotnosti sa jednim ili više zakona. Generalni direktor Direktorata za razvoj nacionalnog brenda i zaštitu potrošača u Ministarstvu ekonomije Jovo Rabrenović, kazao je juče Mini biznis da je indicije koje postoje u vezi s obmanjujućim oglašavanjem na oglasnim porukama i ambalaži tonus hljeba ispitala nadležna inspekcija i da će sjutra javnosti dostaviti zvanično odluku. Ministarstvo je u ponedjeljak uputilo upit Upravi za inspekcijske poslove, da se utvrdi eventualno kršenje odredbi Zakona o zaštiti potrošača.

"Nadležna inspekcija je, na osnovu upita Ministarstva ekonomije, pregledom upakovanih proizvoda utvrdila da se na prednjoj strani ambalaže za hljeb „Tonus” 300 g, ispod naziva proizvoda nalazi natpis „ljekoviti hljeb bez brašna”, dok na poleđini ambalaže, između ostalog je navedeno: „...blokira toksine i kancerogene materije, koristan za prevenciju i liječenje dijabetesa, reguliše nivo holesterola i triglicerida...". Kako se na osnovu čl. 114 Zakona o zaštiti potrošača obmanjujućom poslovnom praksom smatra neistinita tvrdnja da proizvod može da izliječi bolest, disfunkcionalnost ili malformaciju, to je rješenjem zabranjeno DOO „Trivit CG“ isticanje na ambalaži tvrdnji da proizvod ima ljekovita svojstva te da može da izliječi bolest", saopšteno je iz Ministarstva prosvjete.

U saopštenju se dodaje da je preduzeće Trivit CG otpočelo zamjenu ambalaže sa spornim sadržajem.

Tržišna inspekcija Srbije ranije je zabranila da se hljeb tonus reklamira kao lijek jer se, kako je objašnjeno, reklamiranjem tog hljeba kao proizvoda po licenci Ruske akademije nauka, koji blokira toksine i kancerogene materije i koristan je za prevenciju i liječenje dijabetesa, krše odredbe Zakona o bezbjednosti hrane. Tonus hljeb u Crnoj Gori proizvodi pekara Trivit iz Bečeja, koja je kupila Nikšićku pekaru.

Bonus video: