Neto dobit Crnogorskog telekoma manja za 24 odsto

Ukupni prihodi od maloprodajnih i veleprodajnih servisa smanjeni su šest miliona eura, tačnije osam odsto na godišnjem nivou, uglavnom pod uticajem regulacije. Par prihoda od servisa djelimično je kompenzovan višim ICT kao i prihodima od prodaje opreme
4 komentar(a)
Crnogorski telekom, Foto: Vesko BELOJEVIĆ
Crnogorski telekom, Foto: Vesko BELOJEVIĆ
Ažurirano: 30.10.2015. 12:17h

Neto dobit Crnogorskog Telekoma u prvih devet mjeseci iznosi 13,7 miliona eura, što je 4,3 miliona eura ili 24 odsto manje u odnosu na isti prošlogodišnji period.

Prihodi su, u poređenju sa istim periodom prošle godine, smanjeni 3,6 miliona eura ili pet odsto na nivo od 75,7 miliona eura.

„Na finansijski učinak za devet mjeseci najveći uticaj imala je regulacija maloprodajnih i veleprodajnih cijena, kao i pad međunarodnog dolaznog saobraćaja“, navodi se u saopštenju Telekoma.

Poslovna dobit, prije plaćanja kamata, oporezivanja, deprecijacije i amortizacije (EBITDA), kada se isključe specijalni efekti, iznosila je 28,6 miliona eura, što je 3,9 miliona eura ili 12 odsto manje u odnosu na isti period prošle godine.

„Poslovna dobit (EBIT) smanjena je u odnosu na uporedni period 4,6 miliona eura ili 24 odsto na 14,4 miliona“, dodaje se u saopštenju.

Ukupni prihodi od maloprodajnih i veleprodajnih servisa smanjeni su šest miliona eura, tačnije osam odsto na godišnjem nivou, uglavnom pod uticajem regulacije. Par prihoda od servisa djelimično je kompenzovan višim ICT kao i prihodima od prodaje opreme.

Izvršni direktor Crnogorskog Telekoma, Rudiger Šulc, rekao je da se kompanija u proteklih devet mjeseci suočila sa mnogo izazova, u najvećoj mjeri zbog regulatornog pritiska.

„Uspjeli smo da održimo stabilno poslovanje i unaprijedimo mobilne i internet usluge. Dokazali smo da je naša optička mreža najpouzdanija i da smo lideru u postpejd segmentu. Naše dugoročne investicije u nove tehnologije će i dalje rasti, sa ciljem da ispunimo našu strategiju i ponudimo najbolje korisničko iskustvo“, kazao je Šulc.

On je naveo da je Crnogorski Telekom prvi među članicama Deutsche Telekom grupe uveo novi integrisani sistem za rad sa korisnicima. Pored toga, trenutno završavaju jedan od najznačajnijih projekata u ovoj godini, u okviru koga će cijela korisnička baza fiksne telefonije preći na najnapredniju IP mrežu.

Iz kompanije je saopšteno da je ukupan broj širokopojasnih priključaka 76,9 hiljada, što predstavlja stabilan rezultat u poređenju sa prošlom godinom. Od te baze korisnika 11,5 hiljada je priključeno na njihovu optičku mrežu, sa rastom od 31 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period.

„Uspješno smo povećali pokrivenost našom optičkom mrežom za 22 odsto. Sada je dostupna za 42 hiljade domaćinstava. Broj Extra TV priključaka je ostao stabilan u poređenju sa stanjem iz prošle godine sa 64,3 hiljade, što čini 37,8 odsto udjela u TV tržištu“, navodi se u saopštenju.

Broj korisnika mobilnog interneta povećao se 17 odsto i trenutno iznosi 125 hiljada.

Korisnici Crnogorskog Telekoma, na kraju septembran koriste 360 hiljada SIM kartica, što je 7,5 hiljada manje, odnosno dva odsto u poređenju sa prošlom godinom. Broj pripejd SIM kartica smanjio se sedam odsto, odnosno 17 hiljada, dok se broj postpejd SIM kartica uvećao devet hiljada, odnosno šest odsto. Crnogorski Telekom je ostao lider na postpejd tržištu.

„Zadržali smo lidersku poziciju kada je kvalitet mreže u pitanju, što je potvrđeno P3 mjerenjima na kojima je Telekom mobilna mreža imala najbolji rezultat na testiranju u Crnoj Gori /Best in test/ sertifikat. Pored toga, naša mreža ima najbolju 4G pokrivenost u Crnoj Gori“, rekao je Šulc.

On je zaključio da će, uprkos svim izazovima u okruženju, nastaviti da korisnicima obezbjeđuju najnovije tehnologije i usluge, a posebnu pažnju posvećuju poboljšanju korisničkog iskustva. Takođe, predstavili su i potpuno novo televizijsko iskustvo – Pickbox.

Bonus video: