Isplatili sav dug za hotel "Avala"

Nakon isplate duga, nema prepreka da hotel “Avala“ napokon dobije upotrebnu dozvolu, gotovo šest godina nakon otvaranja
232 pregleda 0 komentar(a)
Hotel Avala, Foto: Vuk Lajović
Hotel Avala, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 30.10.2015. 06:56h

Kompanija “Bepller & Jacobson” uplatila je Opštini Budva 190.000 hiljada eura i tako izmirila kompletan dug od ukupno četiri miliona, koliko im je lokalna vlast ukupno zaračunala na ime radova na hotelskom kompleksu “Avala”.

Nakon što je krajem prošle godine Opština blokirala račun i prinudno naplatila gotovo dva miliona eura, ostatak duga izmiren je u djelovima.

Pola miliona eura namireno je prije desetak dana, kada je na ime trafo-stanice, koju je izgradila kompnija “Bepller & Jacobson”, prebijen dio duga od gotovo 300 hiljada eura, dok je ostatak uplaćen na račun lokalne uprave.

Nakon isplate duga, nema prepreka da hotel “Avala“ napokon dobije upotrebnu dozvolu, gotovo šest godina nakon otvaranja.

Kompanija “Beppler & Jacobson“ još u aprilu 2012. podnijela je zahtjev za izdavanje upotrebne dozvole, ali potvrdan odogovor od Ministarstva održivog razvoja i turizma nije dobila do juče.

“Avala” je, ipak, bez ikakvih problema svih prethodnih godina radila.

U metropoli turizma upotrebnu dozvolu nema na desetine stambenih zgrada, sportskih objekata, tržnih centara, u kojima ljudi rade i žive više od decenije.

Izdavanju upotrebne dozvole, po starim zakonskim rješenjima, imajući u vidu da je tada rekonstruisana i nadograđivana “Avala“, mora prethoditi izmirivanje naknade za opremanje građevinskog zemljišta, odnosno komunalija prema lokalnoj upravi.

Tokom višegodišnje rekonstrukcije, udvostručeni su kapaciteti “Avale” i hotel sada raspolaže sa 240 soba, 29 apartmana i 64 vile.

Državna revizorska institucija, koja je dala negativno mišljenje na reviziju završnog računa Opštine za 2014. godinu, zamjerila je lokalnoj vlasti jer nije direktno naplaćivala komunalije.

“Značajan dio prihoda od naknada za komunalno opremanje građevinskog zemljišta ostvaren je kroz zaključivanje Ugovora o preuzimanju duga, ustupanju potraživanja i asignacija, u iznosu od 2,6 miliona eura.

Navedena sredstva nijesu evidentirana preko žiro-računa, već samo kroz Glavnu knjigu trezora nakon isteka fiskalne godine”, piše u izvjetaju DRI.

DRI: Morate dug agilnije naplaćivati

I pored toga što građevinske kompanije duguju više od 20 miliona eura na ime komunalija, Opština prošle godine nije primijenila prinudna sredstva za naplatu, odnosno blokirala račun nekog od dužnika, kao u slučaju “Avale”.

DRI je uputila preporuku Opštini da mora biti agilnija u naplati:

“Služba za naplatu naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta nije shodno članu 56 Zakona o poreskoj administraciji preduzimala postupke prinudne naplate u 2014. osim u jednom slučaju”.

Bonus video: