Dvije ponude za izgradnju žičare u Kolašinu: U trci Austrijanci i Švajcarci

“Vijesti” od izvora bliskih Ministarstvu održivog razvoja i turizma saznaju da su ponude dostavili najveća svjetska kompanija za proizvodnju žičara Dopelmajer (Doppelmayr) iz Austrije i najveća švajcarska kompanija Bartolet (Bartholet)
168 pregleda 8 komentar(a)
Žičara, Foto: Shutterstock
Žičara, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 30.10.2015. 06:42h

U Direkciji javnih radova juče su otvorene dvije investicione ponude za izgradnju šestosjede žičare od oko četiri kilometra na lokalitetu “Kolašin 1600” u Opštini Kolašin i usluge projektovanja akumulacionog jezera na osnovu hidrotehničke studije.

Predsjednik Komisije za vrednovanje ponuda u Direkciji Radovan Drašković nije mogao reći “Vijestima” o kojim ponuđačima se konkretno radi. “Vijesti” od izvora bliskih Ministarstvu održivog razvoja i turizma saznaju da su ponude dostavili najveća svjetska kompanija za proizvodnju žičara Dopelmajer (Doppelmayr) iz Austrije i najveća švajcarska kompanija Bartolet (Bartholet).

Procijenjena vrijednost žičare je 11 miliona eura, a izvori “Vijesti” tvrde da su oba potencijalna investitora dostavila ponude jeftinije za više od milion i po eura. Radi se o poslu koji će biti ugovoren po sistemu „ključ u ruke”, tako da nakon ugovaranja, dodatni aneksi ugovora koji će podrazumijevati dodatne troškove, neće biti mogući.

“Pristigle su dvije ponude. Sve informacije za pristigle ponude dostavićemo nakon završetka postupka pregleda, ocjene i vrednovanja ponuda od strane Komisije za otvaranje i vrednovanja ponuda. Rok za donošenje Odluke po javnoj nabavci je 30 dana od javnog otvaranja ponuda, saglasno roku u vezi sa propisanom tenderskom dokumentacijom”, naveo je Drašković.

Dvije renomirane svjetske kompanije, prema informacijama “Vijesti”, ponude su dostavile u saradnji sa velikim brojem domaćih kompanija-podizvođača.

Tender je objavljen 30. juna, a kriterijumi vrednovanja ponuda, najniža cijena (70 bodova) i program i stepen zaštite životne sredine (30 bodova) su naknadno izmijenjeni zbog čega se spekulisalo da se tender „namješta” za jednu stranu kompaniju. U okviru programa i stepena zaštite životne sredine, nakon izmjene, boduje se referenca ponuđača, tako da onaj koji je dostavio 40 referenci da je do sada isporučivao sporohodni motor (manje od 700 obrtaja u minuti) kao savremeno rješenje daje maksimalno broj bodova tj. 15 bodova, dok se ostali ponuđači boduju proporcionalno broju dostavljenih referenci.

Ponuđači su vodeće kompanije u postavljanju žičara

Dopelmajer grupa iz Austrije se bavi proizvodnjom žičara, gondola… Do danas je postavila više od 14,6 hiljada instalacija u 89 zemalja.

Od 2002. godine formirana je grupacija Dopelmajer – Garaventa, kada je došlo do spajanja sa švajcarskom kompanijom. Na taj način je ova grupacija postala najveći proizvođač žičara u svijetu.

Švajcarski Bartolet osnovao je Anton Bartolet 1962. godine. I ona se bavi proizvodnjom ski-liftova, gondola, vazdušnih žičara itd. Radi se o vodećoj švajcarskoj kompaniji u ovoj oblasti.

Bonus video: