Vlada dijeli novac od neustavne takse: Za sport 2,8 miliona eura

Vlada ne navodi kako i kada će trošiti novac od dijela takse za izgradnju autoputa
50 pregleda 0 komentar(a)
Milo Đukanović, Vujica Lazović, Vlada Crne Gore, Foto: Luka Zeković
Milo Đukanović, Vujica Lazović, Vlada Crne Gore, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 30.10.2015. 00:14h

Vlada je juče odlučila da od ukupno 9,9 miliona eura koliko je uzela od građana od 21. aprila do 19. oktobra po osnovu neustavne takse na gorivo, za sport usmjeri 2,82 miliona.

Taksa ukupno iznosi sedam centi, od čega je za autoput pet, a za reprezentativni sport dva centa po litru goriva.

U Informaciji o raspodjeli novca ostvarenog po osnovu dijela takse na gorivo za sport, navedeno je da Ministarstvo finansija novac usmjerava posredstvom Ministarstva prosvjete i Uprave za sport sportskim savezima i klubovima koji postižu izuzetne rezultate. Njima novac treba da se uplati do kraja novembra. Ministarstvo prosvjete i Uprava za sport treba da donesu odluku o raspodjeli novca na osnovu Pravilnika za dodjelu sredstava sportskim subjektima iz 2014. Ministarstvo finansija zaduženo je da preostali prihod koji se ostvari od 19. oktobra do trenutka kada prestane da važi uredba koju je

Ustavni sud oborio, prebaci Ministarstvu prosvjete za istu namjenu.

Vlada u informaciji ne navodi kako i kada će se trošiti novac od dijela takse za izgradnju autoputa na osnovu koje je u ovom periodu naplaćeno 7,1 milion eura.

Ustavni sud je 14. oktobra poništio spornu uredbu, ali odluku još nije poslao Službenom listu na objavu, pa se taksa i dalje naplaćuje. U Poslovniku Ustavnog suda navedeno je da je rok u kojem redakcijska komisija treba da proslijedi odluku osam dana. Prema gruboj računici, Vlada dnevno prihoduje oko 50 hiljada eura po osnovu neustavne takse.

Poslanici Demokratske Crne Gore, Neven Gošović i Velizar Kaluđerović, uputili su otvoreno pismo zaštitniku ljudskih prava i sloboda, Šućku Bakoviću, i pozvali ga da preporuči Ustavnom sudu da bez odlaganja dostavi Službenom listu odluku o neustavnosti Vladine Uredbe, kojom je uvedena taksa na gorivo.

Vlada je juče izmijenila Plan korišćenja sredstava Morskog dobra gdje je promijenjeno više manjih stavki, a neke investicije su zamijenjene.

Tako će 92,3 hiljade eura umjesto za izgradnju šetališta Sveti Stefan - Lungo Mare, otići na uređenje šetališta u Petrovcu.

Iz plana je izbačena izrada studije za lučicu Kacema u Ulcinju od 20 hiljada eura, a novac će otići na projekte revitalizacije plaža Sutomore, Petrovac, Mogren i Pržno.

Bonus video: