Azerbejdžanci tvrde da kompleks nije njihov: Partnerima dali Portonovi

Agencija APA prenijela je da je Gasimov kazao da je SOCAR nema svoju imovinu u Crnoj Gori i da informacije da je SOCAR ušao u bankarski sektor u Crnoj Gori nijesu tačne
276 pregleda 23 komentar(a)
Kumbor, Foto: Siniša Luković
Kumbor, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 29.10.2015. 16:56h

Potpredsjednik državne naftne kompanije SOCAR iz Azerbejdžana Sulejman Gasimov rekao je da je kompanija "dala" svoj turistički kompleks Portonovi u Kumboru " partnerima " čije će ime uskoro biti objavljeno.

Azerbejdžanska novinska agencija APA objavila je informaciju kada je crnogorska delegacija koju je predvodio premijer Milo Đukanović bila u zvaničnoj posjeti Azerbejdžanu. Đukanović je razgovarao sa predsjednikom Azerbejdžana Ilhamom Alijevim, predsjednikom Vlade Arturom Rasizadeom, predsjednikom SOCAR-a Rovnagom Abdulajevim i predsjednikom državne avio kompanije Azerbaijan Airlines - Azal Džahangirom Askerovim.

Agencija APA prenijela je da je Gasimov kazao da je SOCAR nema svoju imovinu u Crnoj Gori i da informacije da je SOCAR ušao u bankarski sektor u Crnoj Gori nijesu tačne.

“SOCAR je navodno planirao da otvori banku u Crnoj Gori. Centralna banka Crne Gore očekuje da će izdati dozvolu SOCAR-u” piše APA.

Kompanija Azmont investment koja gradi turistički kompleks Portonovi na lokaciji nekadašnje vojne kasarne u Kumboru u hercegnovskoj Opštini je ćerka firma SOCAR-a. Prema ranijim Vladinim informacijama, osnivač Azmonta je Saiph Holding BV iz Holandije čiji je jedini vlasnik SOCAR.

Iz SOCAR-a su i u julu 2012. godine demantovali informacije da će ta kompanija investirati u turistički projekat u Crnoj Gori. Tada su iz Ministarstva turizma saopštili da je ugovor o zakupu Kumbora potpisan sa SOCAR-om i da je jasan.

“Vijesti” čekaju objašnjenje informacija koje je saopštio Gasimov iz Ministarstva turizma i Azmont investmenta

“Vijesti” čekaju objašnjenje informacija koje je saopštio Gasimov iz Ministarstva turizma i Azmont investmenta.

Iz Vladinog Biroa za odnose sa javnošću saopšteno je da su Đukanović i Rasizade razgovarali o nastavku izgradnje rizorta Porto Novi, ali i o poboljšanju dostupnosti Crne Gore putem modernizacije aerodroma i putne infrastrukture kroz investicione i kreditne aranžmane, kao i saradnji u oblasti energetike kroz projekat povezivanja Crne Gore sa azerbejdžanskim južnim gasnim koridorom i gasifikacijom u saradnji sa SOCAR-om.

Đukanović je juče obišao Gabalski rejon sa čijim predstavnicima je razgovarao o mogućnostima za investiranje u izgradnju hotela i objekata za zimski turizam na Žabljaku.

Vlada: Azmont do avgusta investirao više od 90 miliona

U Vladinom izvještaju o realizovanim aktivnostima u Kumboru, u koji “Vijesti” imaju uvid, navedeno je da je Azmont investment do avgusta ove godine investirao 91,6 miliona eura.

Ukupna investicija, prema ugovoru koji je stupio na snagu u februaru 2013. godine je 258 miliona za osam godina.

Investitori su nakon početka izgradnji najavili da će uložiti više od 500 miliona. To je rekao i premijer Milo Đukanović.

“U 2013. godini su uložili 25,2 miliona, prošle godine 35,4 miliona, a u ovoj godini, do avgusta, 31 milion”, navodi se u Vladinom dokumentu.

Kako se dodaje, investitor je u 2013. godini potpisao ugovor sa jednim od najvećih i najpoznatijih svjetskih operatora “One and Only”.

Azmont je platio zakup od 10,86 miliona za prvih 45 godina.

Potrošili su 911,89 hiljada za Azmont akademiju, Dječji dom “Mladost”, osobe sa invaliditetom, lokalne škole... Za sponzorstva su izdvojili 378,49 hiljada.

Bonus video: